NL | EN | DE

Terra

Leeftijd: 8 jaar
Binnengebracht: 01 - 2013
Gevonden in: Ketungau Tengah
Ketungau Tengah

Achtergrond

Terra werd begin 2013 naar het Sintang Orangutan Center gebracht. Ze was toen vier maanden oud en had geen moeder meer. Die was voor haar ogen gedood.

Eigenschappen

Het meest opvallende uiterlijke kenmerk van Terra, is haar haar: dat staat meestal recht overeind.

Voortgang

Terra was in het opvangcentrum altijd erg aanhankelijk. Sinds september 2015 zit Terra in oefenbos Tembak Lestari en daar is ze inmiddels veel zelfstandiger geworden. Het soorteigen gedrag van Terra ontwikkelt zich erg goed.

Opvang

Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

(huidige locatie)
Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.

VIDEO: Terra eet mieren uit een mierennest in het oefenbos in Tembak

Grote vriend

Terra, die als een klein, bang baby’tje in 2012 door het SOC werd opgevangen, is nu bevriend met het volwassen mannetje Mamat. De grote Mamat en de betrekkelijk kleine Terra brachten tot voor kort uren samen door in het oefenbos in Tembak. Echter, sinds Mamat een manier heeft gevonden om het schrikdraad kapot te maken, mag hij alleen maar onder streng toezicht van de verzorgers naar buiten, totdat het SOC een oplossing heeft gevonden om het hek Mamat-proof te maken. In afwezigheid van Mamat heeft Terra zich aangesloten bij Ribang (7) en Moni. Ribang is een mannetje van ongeveer dezelfde leeftijd als Terra en zij kennen elkaar uit de tijd dat zij samen nog in het grote babyverblijf in het opvangcentrum zaten. Moni is wat jonger dan Terra en Ribang, maar ze kan erg goed met de andere twee opschieten. Als je bedenkt dat Terra in het begin alleen maar sip op de grond zat, met haar armen stevig om haar lijfje gevouwen, is het ontzettend fijn om te zien hoe goed ze het doet in het oefenbos. Ze is onafhankelijk en hoewel ze graag rondhangt met leeftijdsgenootjes, gaat ze er in het oefenbos vaak alleen op uit; op zoek naar eten en nesten bouwen om in te slapen. Hoewel ze ook terug mag naar het nachtverblijf, vindt ze het fijn om in het oefenbos te overnachten. Dan slaapt ze vaak in een opgeknapt nest waar een andere orang-oetan eerder die dag of de vorige nacht in heeft geslapen. Sinds het begin van het regenseizoen bouwt Terra echter steeds vaker helemaal haar eigen nest. Goed nieuws! Hoewel Terra een van de slimste orang-oetans is in Tembak, zijn de nestbouwvaardigheden van Moni waarschijnlijk beter. Wanneer het regent bouwt Moni zelfs een dank boven haar nest, zodat ze beter beschut is tegen de enorme tropische stortbuien. In het wild bouwen veel orang-oetans alleen een dak als ze vermoeden dat het ’s nachts gaat regenen. Ze kunnen dus zelfs het weer voorspellen! Terra moet nog leren om een dak te bouwen en om een goede weersvoorspelling te kunnen doen. Omdat Moni en Terra zulke goede maatjes zijn en omdat ze in het oefenbos hebben laten zien dat ze prima voor zichzelf kunnen zorgen, worden ze volgende maand vrijgelaten in Nationaal Park Betung Kerihun. Mamat zal zijn vriendin vast gaan missen.

Lees meer

Bijna vrij!

Terra zal later dit jaar worden vrijgelaten! Ze is op 14 januari 2020 totaal medisch onderzocht en er zijn geen redenen om haar nog langer in het oefenbos te houden. Ze is er klaar voor. Wanneer ze precies wordt vrijgelaten is nog niet duidelijk. Door de COVID-19-pandemie is het Sintang Orangutan Center in lockdown. Buiten de verzorgers en het medisch personeel mag er niemand in het opvangcentrum of de oefenbossen komen. Er zijn bij het SOC gelukkig nog geen dieren en mensen besmet en dat willen ze graag zo houden. De lockdown betekent ook dat er geen dieren vervoerd mogen worden – en dus ook niet mogen worden vrijgelaten, helaas. Het SOC wil bovendien voorkomen dat de bestaande populatie in het vrijlatingsgebied besmet raakt met het virus. Omdat ze nu een tijdje in een quarantainekooi moet doorbrengen is ze vanzelf minder actief. Een quarantaineperiode voor een vrijlating is echt nodig om er zeker van te zijn dat de orang-oetan volledig gezond is als deze wordt vrijgelaten in het wild. Dit is een cruciale periode, die zij samen met Moni doorbrengt. Moni zal tegelijk met Terra vrijgelaten worden. Het is niet verwonderlijk dat Terra en Moni in deze quarantaineperiode erg close met elkaar zijn geworden. Nog even en dan krijgen ze samen hun vrijheid terug.

Lees meer

De juiste tak

Ontmoetingen met andere bosbewoners kunnen heel waardevol zijn voor rehabiliterende orang-oetans. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze met deze dieren moeten omgaan. Op een dag, toen Terra in het oefenbos was, zag ze hoog in een dode boom een hagedis zitten. Ze klom heel langzaam van de boom waar zij in zat naar de takken van de dode boom, zonder de hagedis te laten schrikken. Maar op een gegeven ogenblik, begon de tak waar zij aan hing hevig te kraken. Ze stopte even, klom toen razendsnel weer naar beneden en liet de hagedis verder met rust. De orang-oetans moeten in het oefenbos niet alleen leren hoe zij van boom naar boom moeten bewegen, maar ook van tevoren kunnen inschatten of de takken hun gewicht wel kunnen dragen. Volwassen dieren kunnen wel 80 kg worden.  

Lees meer

Steeds onafhankelijker

Terra wordt steeds onafhankelijker. Voorheen was ze niet graag alleen en altijd in de buurt van Iga of Gagas. Nu onderzoekt ze zelfstandig het bos en kan zich er prima redden.  Ze weet zelfstandig voedsel te vinden. Ze is potentieel kandidaat om te worden vrijgelaten, mogelijk al in 2019.  

Lees meer

Potentiële kandidaat

Niet alleen Oscar, maar ook Terra heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt sinds zij lessen krijgt in het oefenbos in Tembak. Ze kan goed nesten maken en gedraagt zich sociaal in de groep. Ze is goed in het vinden van voedsel; ze herkent al minstens 20 soorten van voedsel wat ze in het bos kan vinden. Terra en Oscar laten beiden zo’n goede groei zien, dat zij potentieel kandidaat zijn geworden om te worden vrijgelaten, misschien zelfs al in 2019.  

Lees meer

Alarm!

Oscar en Terra trekken regelmatig samen op. Op enig moment waren ze samen op onderzoek uit in het oefenbos. Ineens gaf Terra een grote schreeuw.

Lees meer

Met pijn en moeite

Terra was op enig moment in het oefenbos in haar eentje op onderzoek uit in de middelhoge takken. Opeens kwam ze naar beneden om “rumput serit” te plukken, dat is een soort gras met eetbare scheuten.

Lees meer

tweedehands nest

Op een dag zag Terra dat Oscar een bestaand nest aan het renoveren was. Hij voegde wat nieuwe bladeren toe en maakte zo zijn tweedehands nest helemaal zoals hij het hebben wilde.

Lees meer

Lesje in eetbare paddenstoelen

Jonge orang-oetans leren het meest door naar anderen te kijken en hen te imiteren. Op een dag, terwijl Joy het bos een beetje aan het verkennen was, kwam Terra bij haar zitten en volgde haar waar zij ook maar ging.

Lees meer

Jaloezie

Misschien ken je het onprettige gevoel wel dat je kunt hebben als jij iets wat een ander heeft ook heel graag wil hebben. Soms hebben orang-oetans deze jaloeziegevoelens ook richting andere orang-oetans of verzorgers.

Lees meer

Het zit in de takken

Cemongs vaardigheden om nesten te bouwen zijn al aardig ontwikkeld en dat is Terra ook opgevallen. Terra lijkt te denken dat het bouwen van goede nesten niet zit in vaardigheden, maar in de takken en bladeren die je gebruikt. Dus begon ze takken en bladeren te stelen van Cemongs nest (drie keer op een rij) om daarmee haar eigen nest in een andere boom te maken. Tot een nest kwam het niet want Terra vond het veel leuker om te gaan spelen met de takken en de bladeren die ze even van Cemong had “geleend”. Hoewel ze af en toe nog steeds takken en bladeren van anderen steelt, is ze haar vaardigheden toch stiekempjes aan aan het ontwikkelen.

Lees meer

Dikke bomen

Goed kunnen klimmen vraagt om veel verschillende vaardigheden. Je moet bijvoorbeeld niet alleen van de ene boomtop naar de andere kunnen oversteken, je moet ook tegen dikke stammen kunnen opklimmen.

Lees meer

Mierennesten zoeken

Terra, Gagas en Ribang vormden altijd een hecht groepje, maar van deze drie musketiers gaat Gagas steeds meer zijn eigen gang, Daardoor trekt Terra nu vooral met Ribang op. Terra kan het eigenlijk met alle orang-oetans – jong en oud – goed vinden, maar Ribang staat bij haar met stip op nummer 1. Ze zijn echt onafscheidelijk. Wanneer ze niet met z’n tweeën vanuit het babyverblijf naar het oefenbos worden gebracht beginnen ze allebei te huilen. Zonder Ribang heeft Terra helemaal geen zin om in het oefenbos te spelen. De verzorgers proberen haar dan toch te motiveren om ook zonder Ribang in het bos te blijven spelen. Mierennesten zoeken Terra ontwikkelt zich goed. Ze kan bijvoorbeeld al het goed van boom naar boom klimmen. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend voor een orang-oetan, maar het vereist een speciale techniek, waarbij de orang-oetans tijdens de oversteek naar de andere boom zoveel mogelijk houvast heeft. Terra kan ook al heel goed zelfstandig voedsel zoeken, zoals boombast, jonge bladeren, rotanscheuten, noten en bloemen. Wat Terra ook lekker vindt, is stuifmeel. Van de verzorgers leert Terra hoe ze mierennesten moet zoeken. Je kunt ze vinden door met een stok in de grond te prikken en zo te voelen of er wat zit. Wat je dan precies moet voelen blijkt voor de verzorgers lastig uit te leggen, want Terra heeft dat trucje nog niet helemaal onder de knie.

Lees meer

Bijen

Terra was altijd erg aanhankelijk en wilde altijd graag dicht bij de verzorgers in de buurt zijn. Dat lijkt nu anders. Het zijn nu juist Ribang en Gagas die graag de verzorgers dicht om zich heen hebben. Hoewel Gagas nog steeds de beste vrienden is met de twee andere doerakken, en ze vaak met zijn drieën in polonaise rondlopen, gaat Gagas er steeds meer alleen op uit en zie je Terra vaker alleen met Ribang spelen. Nest Als ze de dag in het oefenbos hebben doorgebracht brengen de verzorgers ze terug naar het babyverblijf. Ze zijn nog wat te jong om alleen in het bos te overnachten. Terra slaapt dan altijd met Ribang op een hoop bladeren die ze vrij willekeurig bij elkaar geharkt hebben. Ze zijn nog niet heel kieskeurig wat hun nest betreft. Klein als ze zijn, vinden ze de bladeren nog erg leuk om gewoon mee te spelen. Toch heeft Terra pas geleden geprobeerd in een boom een nest te maken, maar het is duidelijk dat ze nog goed moet oefenen. Nadat ze ijverig iets had gemaakt dat al een beetje vorm begon te lijken, zakte ze er prompt met haar voet doorheen. Je kon aan Terra zien dat dat duidelijk niet de bedoeling was. Nadat ze haar voet eruit had getrokken liet ze het nest voor wat het was en ging er vandoor – waarschijnlijk op zoek naar een steviger nest van iemand anders waar ze na haar harde werk even een middagdutje in kon doen. Bijen Terra leert ook haar eigen voedsel te vinden. Ze vindt het erg leuk om dingen op hun eetbaarheid te onderzoeken, zoals de bijen die ze pas geleden vond. Het lijkt dat orang-oetans er proefondervindelijk achter moeten komen waartoe bijen in staat zijn. Jojo en Joy kwamen een keer uit een boom met hun gezicht onder de bulten, duidelijk niet blij. Pas daarna hadden ze in de gaten dat ze beter uit de buurt van bijen kunnen blijven.  Terra had een vergelijkbare ervaring toen ze hoog in de boomtoppen een bijennest tegenkwam. Ze was zo bang nadat ze was gestoken, dat ze de rest van de dag op de grond heeft gespeeld. Als Terra of andere baby’s in de buurt zijn, raakt iedereen in een speelse bui. De meeste grotere orang-oetans vinden het erg leuk om met de kleintjes te spelen en ze zijn dan een stuk actiever dan wanneer de baby’s er niet zijn. Joy is sowieso vaak bij de baby’s in de buurt en ook Jojo vindt het leuk om met ze te spelen, maar zelfs de stoere Momo en Mamat vinden het geweldig om met de baby’s op te trekken.

Lees meer

Nat avontuur

Van de drie baby’s die afgelopen december naar het oefenbos in Tembak zijn overgeplaatst – de onafscheidelijke Terra, Gagas en Ribang – is Terra de jongste. Terra was in Sintang niet echt een fanatieke klimmer, maar in Tembak klimt ze nu het hoogst van allemaal. De oudere orang-oetans brengen de nacht in het bos door, maar de baby’s worden ’s avonds weer teruggebracht naar het nachtverblijf. Een tijdje geleden besloten de drie jonkies dat het tijd was voor een avontuur en aan het einde van de dag weigerden ze naar beneden te komen. Ze vonden een nest waar ze in konden slapen en het leek een geslaagd avontuur te worden totdat het midden in de nacht hard begon te regenen. Nog niet helemaal toegerust op een regenachtige nacht in het bos, kwamen ze de volgende ochtend hard op één van de verzorgers afgerend. Zij bracht hen terug naar het nachtverblijf. Maar koud en nat als ze waren, weigerden ze haar los te laten. Een opwindende nacht dus, voor deze drie.

Lees meer

Bity-girl

Terra heeft vaak een grappig kapsel: haar haar staat dan recht omhoog. De SOC-staf was in het begin erg bezorgd toen bleek dat Terra bij binnenkomst zwaar getraumatiseerd was. Maar geniet er nu van om te zien hoe ze stapje voor stapje haar angstige en verlegen houding laat varen. Inmiddels heeft Terra  zichzelf de bijnaam ‘bity-girl’ bezorgd.

Lees meer

Zelfverzekerd

In 2013 – het jaar dat zij bij het SOC werd gebracht – was Terra nog erg angstig en onzeker. Ze hield voortdurend haar armen om zich heen geslagen, alsof ze zichzelf omarmde, en kroop zo door het babyverblijf. Nu loopt en klimt ze heen en weer als een gezonde orang-oetan en lijkt ze haar trauma te hebben overwonnen. Terra was ook heel lang bang om alleen gelaten te worden. Als haar vriendjes te ver weg gelopen waren, begon ze te huilen en hard te gillen. Gelukkig gaat ook dat nu veel beter: ze is nu veel minder bang als ze alleen is. Terra gilt nog wel als het tijd is voor melk, maar dat doen eigenlijk alle baby’s. Terra hield nooit erg van klimmen, maar ook dat is nu aan het veranderen. Vooral Bembi en Iga stimuleren haar om hoger en langer te klimmen. Terra houdt hun tempo echter niet lang vol. Ook Jessy en Bujang spelen een belangrijke rol in Terra’s verbeterde klimvaardigheid. Terra is erg gehecht aan de verzorgers Jessy en Bujang en als deze verzorgers zelf de boom in klimmen, dan probeert Terra ze te volgen. Is Ribang in de buurt, dan blijft ze echter liever op de grond. Hoewel ze in klimvaardigheid wat achterloopt op de andere baby’s, is Terra een ster in het bemachtigen van fruit uit flessen. De verzorgers stoppen vaak fruit in lege waterflesjes om de orang-oetans te stimuleren ook minder toegankelijk voedsel te eten. Terra is vaak de eerste die haar fles open krijgt en het fruit eruit gepeuterd heeft.

Lees meer

The Voice

Terra weet wel raad met haar stembanden. Wanneer het tijd is voor haar melk, zal ze dat iedereen wel even laten weten. En ook als ze in de bomen speelt en haar vrienden verdwijnen te veel uit het zicht, laat ze dat luidkeels horen.

Lees meer

Slaaphangen

Normaal gesproken bouwen orang-oetans nesten waar ze in slapen. Maar Terra weet het voor elkaar te krijgen om al hangend in een boom in slaap te vallen.

Lees meer

Op haar gemak

Terra groeit goed. Haar gebit wordt sterker en ze kauwt goed. Naast fruit en melk, probeert ze nu ook meer groenten te eten. Ook haar vacht wordt mooi dik. Bovendien heeft ze steeds minder de neiging om zichzelf te omhelzen. Dat laatste is een goed teken: het betekent dat ze zich meer op haar gemak voelt! Ze houdt er wel van om ’s nachts lekker tegen de andere baby’s aan te kruipen.

Lees meer

Rijp fruit

Samen met de andere peuters Ribang, Iga en  Bembi speelt Terra onder begeleiding van de verzorgers iedere dag buiten. Terra houdt erg  van klimmen. Ze zit vaak hoog in een boom en heeft dan weinig zin om naar beneden te komen. Als ze in een boom zit, plukt ze zelf de rijpen vruchten en likt de mieren van de stam. Dat is een goed teken: het laat zien dat Terra aanleg heeft om zelf voedsel te vinden.

Lees meer

Lekkere mieren

Terra heeft vanaf haar binnenkomst in het SOC de gewoonte gehad haar armen om zich heen te slaan; een teken dat ze zich niet op haar gemak voelde. De laatste tijd vertoont ze dat gedrag steeds minder. Het lijkt er op dat zich veilig en geborgen voelt. Een heel goed teken, want Terra was erg getraumatiseerd toen ze het SOC binnenkwam. Ze gaat nu iedere dag naar buiten en ze lijkt zich daardoor erg goed te ontwikkelen. Ze klimt graag in de bomen en heeft zichzelf aangeleerd om mieren van de stam op te likken en djamboes te eten.

Lees meer