Willie Smits
Bioloog, natuurbeschermer en sociaal ondernemer Willie Smits was op 26 januari 2022 te gast in onze eerste webinar.
Sinds de jaren '80 zet, de van oorsprong Nederlandse, Smits zich onvermoeibaar in voor de bescherming van de Indonesische flora en fauna en het ontwikkelen van duurzame inkomensalternatieven voor de lokale bevolking.
Hij heeft in de afgelopen 35 jaar tientallen projecten opgezet, variërend van opvangcentra tot herbebossingsprojecten. Het overzicht op deze pagina is slechts een kleine greep uit het cv van Smits.
Het is een AANRADER om het webinar terug te kijken!!! Zo interessant en hoopvol. Nieuwsgierig?
WEBINAR TERUGKIJKEN kan hier: https://vimeo.com/671683669

1980-1985
Smits vertrekt naar Indonesië en gaat als student tropische bosbouw aan de slag bij een onderzoeksproject in Samboja, Oost-Kalimantan. Daarna blijft hij in Indonesië om te werken.
1989
Smits ontfermt zich over een doodzieke baby orang-oetan die hij op een vuilstort vindt. Hij noemt haar Uce en is de eerste van honderden orang-oetans die Smits in zijn loopbaan nog zal redden.
1991
Twee jaar na de vondst van de Uce richt hij in Samboja de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) op waar in korte tijd honderden orang-oetans worden opgevangen
1994
Smits studeert af op een onderzoek (PDF) naar de symbiose tussen bepaalde schimmels en plankwortelbomen.
2001
Onder leiding van Smits koopt BOS in de omgeving van Samboja ontbost land op. Doel is om het regenwoud terug te brengen en er gerehabiliteerde orang-oetans vrij te laten. Het project krijgt de naam Samboja Lestari.
in het zelfde jaar richt Smits op Sulawesi ook de Masarang Foundation op. Doel: natuurbehoud in samenwerking met – en door de ontwikkeling van – lokale gemeenschappen.
2002
In de dierentuin van Jakarta wordt het door Smits ontworpen Schmutzer Primate Center geopend: een verzameling verblijven voor o.a. orang-oetans en gorilla’s die zo dicht mogelijk de natuurlijke habitat van de bewoners benaderen.
2005
Smits richt de Gibbon Foundation op: een organisatie die o.a. tot doel heeft nieuwe opvangcentra voor wilde dieren op te zetten.
2006
De Gibbon Foundation zet in Sintang (West-Kalimantan) samen met de lokale Kobus Foundation een opvangcentrum voor orang-oetans op: de voorloper van het Sintang Orangutan Center.
2007
De palmsuikerfabriek van Masarang wordt geopend door de president van Indonesië. De fabriek stelt lokale boeren in staat om een goed inkomen te verdienen aan het tappen van inheemse suikerpalmen.
2008
Het boek De denkers van de jungle komt uit: een indringend en uitgebreid verslag van het lot van de Borneose orang-oetans waarin het werk van Smits centraal staat.
2010
Het opvangcentrum in Sintang krijgt een formele status en wordt het Sintang Orangutan Center (SOC).
2012
In Oost-Kalimantan werkt Smits, als Chief Science Officer voor Arsari Enviro Industri, aan de herbebossing van meer dan 500.000 hectare gedegradeerd bos.
Smits heeft al eerder bewezen dat het herstel van een regenwoud mogelijk is, zelfs onder de slechtste omstandigheden. In Samboja Lestari heeft hij het gebied van bijna 2.000 hectare in ongeveer 8 jaar tijd omgetoverd tot een bloeiend tropisch bos.
2015
Smits initieert in het afgelopen dorp Tembak de bouw van een fabriekje waar uit de tengkawang noten van inheemse bomen waardevolle olie kan worden geperst. Het is een tegenprestatie voor het gebruik van een nabijgelegen bosgebied als oefenbos voor orang-oetans uit het SOC.
2019
Smits is te zien in het Vlaamse programma Animalitis.
De link werkt niet, Animalitis is terug te zien in 2 delen via deze links:
Broadcast of the Belgium VRT1 on 27 november 2019
https://youtu.be/WrttJ-wVycg?si=NsJyblPoPkm4Pr1P
Broadcast of the Belgium VRT1 on 4 december 2019
https://youtu.be/hbh8Zi61q5c?si=a6tS3RscAduPRlzL
2025
Smits is hoofdadviseur voor de Indonesische Minister of Forestry. Hij was al eerder hoofdadviseur voor herbebossing, biodiversiteit en watervoorziening voor de nieuwe hoofdstad Nusantara op Borneo. In dit grote gebied realiseert hij ook de nieuwe Islands of the Giants.