Willie Smits

Bioloog, natuurbeschermer en sociaal ondernemer Willie Smits is op 26 januari te gast in onze eerste webinar.

Sinds de jaren '80 zet de van oorsprong Nederlandse Smits zich onvermoeibaar in voor de bescherming van de Indonesische flora en fauna en het ontwikkelen van duurzame inkomensalternatieven voor de lokale bevolking. Hij heeft in de afgelopen 35 jaar tientallen projecten opgezet, varierend van opvangcentra tot herbebossingsprojecten. Het overzicht hiernaast is slechts een kleine greep uit het cv van Smits.

Nieuwsgierig? Geef je dan op voor het webinar!

Webinar willie Smits

26 januari 2022 | 19:00 uur

Meld je aan

Image

1985

Smits vertrekt naar Indonesie en gaat als studen tropische bosbouw aan de slag bij een onderzoeksproject in Samboja, Oost-Kalimantan.

1989

Smits ontfermt zich over een doodzieke babyorang-oetan die hij op een vuilstort vindt. Hij noemt haar Uce en is de eerste van honderden orang-oetans die Smits in zijn loopbaan nog zal redden.

1991

Twee jaar na de vondst van de Uce richt hij in Samboja de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) op waar in korte tijd honderden orang-oetans worden opgevangen

1994

Smits studeert af op een onderzoek (PDF) naar de symbiose tussen bepaalde schimmels en plankwortelbomen.

2001

Onder leiding van Smits koopt BOS in de omgeving van Samboja ontbost land op. Doel is om het regenwoud terug te brengen en er gerehabiliteerde orang-oetans vrij te laten. Het project krijgt de naam Samboja Lestari.

in het zelfde jaar richt Smits op Sulawesi ook de Masarang Foundation op. Doel: natuurbehoud in samenwerking met – en door de ontwikkeling van – lokale gemeenschappen.

2002

In de dierentuin van Jakarta wordt het door Smits ontworpen Schmutzer Primate Center geopend: een verzameling verblijven voor o.a. orang-oetans en gorilla’s die zo dicht mogelijk de natuurlijke habitat van de bewoners benaderen.

2005

Smits richt de Gibbon Foundation op: een organisatie die o.a. tot doel heeft nieuwe opvangcentra voor wilde dieren op te zetten.

2006

De Gibbon Foundation zet in Sintang (West-Kalimantan) samen met de lokale Kobus Foundation een opvangcentrum voor orang-oetans op: de voorloper van het Sintang Orangutan Center.

2007

De palmsuikerfabriek van Masarang wordt geopend door de president van Indonesie. De fabriek stelt lokale boeren in staat om een goed inkomen te verdienen aan het tappen van inheemse suikerpalmen.

2008

Het boek De denkers van de jungle komt uit: een indringend en uitgebreid verslag van het lot van de Borneose orang-oetans waarin het werk van Smits centraal staat.

2010

Het opvangcentrum in Sintang krijgt een formele status en wordt het Sintang Orangutan Center (SOC).

2015

Smits initieert in het afgelopen dorp Tembak de bouw van een fabriekje waar uit de noten van inheemse bomen waardevolle olie kan worden geperst. Het is een tegenprestatie voor het gebruik van een nabijgelegen bosgebied als oefenbos voor orang-oetans uit het SOC.

2019

Smits is te zien in het Vlaamse programma Animalitis.