Terra vrijgelaten

14-02-2021
|
Image

30 januari is Terra samen met Moni vrijgelaten in nationaal park Betung Kerihun. De twee vrouwtjes van 8 en 7 jaar oud zullen de rest van hun leven doorbrengen in een beschermd bosgebied in het hart van Borneo.

Voor Terra is dit een opmerkelijke prestatie. Ze werd in 2013 naar het opvangcentrum in Sintang gebracht toen ze nog maar een kleine baby van twee tot drie maanden oud was. Alles wat ze de afgelopen acht jaar heeft geleerd, heeft ze zelf of van de verzorgers en andere orang-oetans geleerd.

De komende maanden wordt elke beweging van hen gevolgd door medewerkers van het SOC om te zien of ze in hun nieuwe omgevingen kunnen aarden. De vrijlating is het resultaat van jarenlange intensieve zorg door een toegewijd team van verzorgers, gedragsdeskundigen, medisch personeel en soortgenoten. Terra bijvoorbeeld, was slechts een paar maanden oud toen ze door het SOC werd opgevangen. Alles wat zij van haar moeder had moeten leren, leerde zij van de mensen van het SOC en andere orang-oetans.

Terra is nu 8 jaar oud en ze raakt in de puberteit. Voordat ze werd vrijgelaten was ze duidelijk veel minder aardig tegen alle verzorgers. Toen het nachtverblijf onlangs moest worden schoongemaakt, werd ze met groenten de tunnel in gelokt die naar het bos leidde. Eenmaal gevangen in de tunnel begon ze uit frustratie de groenten naar de verzorgers te gooien. Net als bij mensen maakt de puberteit orang-oetans erg onvoorspelbaar.

Hoewel Terra waarschijnlijk zeer binnenkort seksueel volwassen zal worden, maakte ze in het oefenbos nog steeds deel uit van een gemengde sociale groep. Dat was geen probleem, want de jongens, waaronder Aming (6), zijn nog te jong om seksueel actief te zijn. Er wordt alles aan gedaan om te voorkomen dat de orang-oetans in baby’s krijgen terwijl ze nog in het opvangcentrum verblijven. Dat is overigens niet altijd te voorkomen: het lijkt erop dat Mamat het door het hek heen met Benazir heeft gedaan…

Ze is nu nog erg jong, maar we hopen dat Terra over een paar jaar ook haar eerste jong krijgt.

 


Coverfoto: Terra in het oefenbos in Jerora | © SOC

Maak kennis met Terra

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs