Grote vriend

18-08-2020
|
Image

Terra, die als een klein, bang baby’tje in 2012 door het SOC werd opgevangen, is nu bevriend met het volwassen mannetje Mamat. De grote Mamat en de betrekkelijk kleine Terra brachten tot voor kort uren samen door in het oefenbos in Tembak. Echter, sinds Mamat een manier heeft gevonden om het schrikdraad kapot te maken, mag hij alleen maar onder streng toezicht van de verzorgers naar buiten, totdat het SOC een oplossing heeft gevonden om het hek Mamat-proof te maken.

In afwezigheid van Mamat heeft Terra zich aangesloten bij Ribang (7) en Moni. Ribang is een mannetje van ongeveer dezelfde leeftijd als Terra en zij kennen elkaar uit de tijd dat zij samen nog in het grote babyverblijf in het opvangcentrum zaten. Moni is wat jonger dan Terra en Ribang, maar ze kan erg goed met de andere twee opschieten.

Als je bedenkt dat Terra in het begin alleen maar sip op de grond zat, met haar armen stevig om haar lijfje gevouwen, is het ontzettend fijn om te zien hoe goed ze het doet in het oefenbos. Ze is onafhankelijk en hoewel ze graag rondhangt met leeftijdsgenootjes, gaat ze er in het oefenbos vaak alleen op uit; op zoek naar eten en nesten bouwen om in te slapen. Hoewel ze ook terug mag naar het nachtverblijf, vindt ze het fijn om in het oefenbos te overnachten. Dan slaapt ze vaak in een opgeknapt nest waar een andere orang-oetan eerder die dag of de vorige nacht in heeft geslapen. Sinds het begin van het regenseizoen bouwt Terra echter steeds vaker helemaal haar eigen nest. Goed nieuws!

Hoewel Terra een van de slimste orang-oetans is in Tembak, zijn de nestbouwvaardigheden van Moni waarschijnlijk beter. Wanneer het regent bouwt Moni zelfs een dank boven haar nest, zodat ze beter beschut is tegen de enorme tropische stortbuien. In het wild bouwen veel orang-oetans alleen een dak als ze vermoeden dat het ’s nachts gaat regenen. Ze kunnen dus zelfs het weer voorspellen! Terra moet nog leren om een dak te bouwen en om een goede weersvoorspelling te kunnen doen.

Omdat Moni en Terra zulke goede maatjes zijn en omdat ze in het oefenbos hebben laten zien dat ze prima voor zichzelf kunnen zorgen, worden ze volgende maand vrijgelaten in Nationaal Park Betung Kerihun. Mamat zal zijn vriendin vast gaan missen.


Foto kop: Terra (links) en Ribang in het oefenbos in Tembak | © SOC

Maak kennis met Terra

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs