Image

Verhalen uit het hart van Borneo over het behoud van de orang-oetan en zijn  leefgebied.

Laat je inpsireren en stel je vragen aan de sprekers tijdens deze interactieve webinars.

MELD JE AAN
Image
WILLIE SMITS

Bioloog en natuurbeschermer

Image
LEO HULSKER

Animal welfare expert

Orangutan reports

  • Hoe herstel je een regenwoud?
  • Hoe helpt inzicht in de lokale cultuur bij het terugdringen van de jacht op orang-oetans?
  • Waar moeten we heen met eenzame orang-oetanmannen?

In een reeks interactieve webinars vertellen verschillende experts jou hoe hun werk bijdraagt aan het behoud van de orang-oetan en de regenwouden op Borneo en Sumatra.

Neem deel aan het gesprek en stel de sprekers je vragen tijdens de uitgebreide Q&A's.

MELD JE AAN
De sprekers

Maak hieronder kennis met de verschillende sprekers.

WILLIE SMITS
LEO HULSKER

Orangutan Reports organiseren wij samen met Masarang.

De sprekers

Willie Smits

Willie Smits is een Indonesische bioloog, bosbouwkundige en natuurbeschermer van Nederlandse komaf. In de afgelopen 30 jaar heeft Willie in Indonesië verschillende opvang- en rehabilitatiecentra voor o.a. orang-oetans opgezet, waaronder het Sintang Orangutan Center. Daarnaast heeft hij verschillende herbebossingsprojecten geleid, waarvan de projecten in Samboja (Oost-Kalimantan) en Masarang (Sulawesi) het meest bekend zijn.

Uitgangspunt van zijn werk is dat duurzaam natuurbehoud en -herstel alleen mogelijk zijn als daarbij ook de belangen van de lokale bevolking worden behartigd. Momenteel werkt Willie aan een groot project bij de havenstad Balikpapan.

MEER OVER WILLIE SMITS

Leo Hulsker

Leo Hulsker is mensapenexpert en dierenwelzijnsadviseur die al jarenlang intensief met orang-oetans werkt.

Leo is momenteel als wildlife consultant verbonden aan de Arsari Djojohadikusumo Foundation: een Indonesische organisatie die zich inzet voor het behoud van de Indonesische flora en fauna. In die rol ontwerpt en realiseert hij natuurlijke leefruimtes in Oost-Kalimantan voor orang-oetans uit opvangcentra en dierenparken die niet meer zelfstandig in het wild kunnen overleven.

MEER OVER LEO HULSKER

Mariska Kret

Mariska Kret is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan Universiteit Leiden. Aan de hand van vergelijkend onderzoek onder mensen en mensapen zoekt zij naar antwoord op vragen over de oorsprong van menselijke emoties en sociaal gedrag.

Mariska Kret kwam een paar jaar geleden internationaal in het nieuws vanwege haar onderzoek naar partnervoorkeuren bij orang-oetans in Apenheul (Tinder voor orang-oetans).

 

MEER OVER MARISKA KRET

Dirk-Jan Oudshoorn

Dirk-Jan Oudshoorn is mede-oprichter van Forestwise: een sociale onderneming in Sintang die samenwerkt met mensen in het binnenland van Borneo. Zij verzamelen noten die van nature in het regenwoud voorkomen en leveren die aan Forestwise die daar waardevolle grondstoffen van maakt. Zo neemt de waarde van het regenwoud voor de lokale bevolking toe, waardoor het beter wordt beschermd.

Op dit moment zijn er 700 mensen uit 25 dorpen die de noten verzamelen. Samen bestrijken ze een bosgebied van meer dan 200.000 hectare.

Forestwise levert nu wereldwijd grondstoffen aan bedrijven als Lush en het Nederlandse cosmeticamerk Fat Forest.

 

MEER OVER DIRK-JAN OUDSHOORN