Watersnood Sintang

Hugonieuws

UPDATE 10-12-2021: Het water is inmiddels gezakt. Hoewel de huizen langs de oevers bij zware regen nog steeds wateroverlast hebben, is de hoogste nood voorbij. Dankzij tientallen donaties heeft het SOC een kano kunnen kopen waarmee de medewerkers voedselpakketten konden verspreiden. Bekijk hier de video

Sintang staat onder water. De orang-oetans zijn veilig, maar in de stad is een groot tekort aan voedsel en schoon drinkwater. Het Sintang Orangutan Center steekt de handen uit de mouwen om de zwaarst getroffen inwoners te helpen.

Buiten de oevers

Na de zware regenval van de afgelopen weken zijn de Kapuas en de Melawi buiten hun oevers getreden. Sintang ligt precies op de plek waar beide rivieren samenkomen en grote delen van de stad staan al bijna drie weken onder water. Vervoer van en naar Sintang is moeilijk en er zijn grote tekorten ontstaan. De voedselschaarste begint tot honger te leiden.

Zowel het opvangcentrum als het oefenbos liggen in een hoger gelegen deel van Sintang en zijn daardoor niet ondergelopen. Beide locaties ondervinden wel hinder van de overstroming omdat wegen onder water staan en voedsel voor de orang-oetans schaars en duur is.

Voedselpakketten

Het SOC doet wat het kan om de inwoners van Sintang te helpen. De 4-wheel drive pick-up die wordt gebruikt om orang-oetans te verplaatsen, wordt nu ingezet om schoon water, voedsel en andere essentiële zaken rond te brengen en medewerkers van het SOC zetten gaarkeukens op waar inwoners voedselpakketten kunnen afhalen. Daarnaast wordt er beddengoed en keukengerei ingezameld. Het SOC doet dit naast haar opvang- en rehabilitatieactiviteiten en dat kost extra geld. Orangutan Rescue helpt het SOC hierbij zolang de watersnood in Sintang duurt.

Ontbossing en klimaatverandering

Hoewel het lastig is om een oorzaak voor de overstroming aan te wijzen, is het weer op Borneo de afgelopen jaren door klimaatverandering steeds grilliger geworden. Daarnaast is door jarenlange ontbossing (o.a. voor de aanleg van oliepalmplantages) de bodem minder goed in staat om het regenwater vast te houden.

Help mee!

Orangutan Rescue is een campagne gestart om geld in te zamelen voor de noodhulp die het SOC verleent. Elke donatie is van harte welkom. Doneren kan veilig en gemakkelijk via Geef.nl. Klik op onderstaande link.

Ja, ik doe mee!

 

Vrijwilligers van het SOC maken voedselpakketten. | © SOC

Vrijwilligers van het SOC maken voedselpakketten. | © SOC


Coverfoto: medewerkers van het SOC leveren per boot voedselpakketten af.