Watersnood Sintang in cijfers

Hugonieuws

Vanaf eind oktober tot ver in november stond een groot deel van Sintang (West-Kalimantan) onder water. Door zware regenval waren de Kapuas en de Melawi buiten hun oevers getreden. De faciliteiten van het Sintang Orangutan Center (SOC) hielden het gelukkig droog, maar tienduizenden huishoudens werden zwaar getroffen.

Het SOC heeft in samenwerking met een lokale vrijwilligersorganisatie noodhulp kunnen verlenen aan enkele honderden gezinnen. Deze noodhulp werd mogelijk gemaakt dankzij een groot aantal donaties via Orangutan Rescue.

Hieronder een overzicht in cijfers van de omvang van de watersnood en de hulp die het SOC heeft kunnen bieden.

85%

In 85% van Sintang-stad stond 1 tot 2 meter water. Grote delen van de stad waren dan ook niet meer over de weg bereikbaar.

140.000

Van de 421.000 inwoners van het district Sintang werden er 140.000 rechtstreeks getroffen door de overstromingen. 35.000 mensen moesten zelfs worden geëvacueerd.

€ 3.130

Orangutan Rescue is na de eerste berichten vanuit het SOC een fundraiser gestart. Niet voor de orang-oetans deze keer, maar voor de inwoners van Sintang. Het SOC speelt een belangrijke maatschappelijk rol in Sintang en de logistieke ervaring van het SOC was hard nodig. In een paar dagen tijd hadden wij tientallen donaties binnen. In totaal maar liefst € 3.130.

1

Van dat geld kon het SOC onder ander een boot kopen waarmee de vrijwilligers voedsel naar de ondergelopen gebieden konden brengen.

291

Gedurende twee weken heeft het SOC per boot bijna 300 gezinnen verspreid over 17 dorpen een voedselpakket kunnen bezorgen. Hierin zaten onder andere rijst, uien, koffie, bakolie en sardines. Verder zat er antimuggenspray en zeep in. Onder die 291 pakketten waren er nog 50 die waren aangevuld met melkpoeder en andere babyproducten.

In onderstaande video van begin december is te zien hoe medewerkers van het SOC en andere vrijwilligers voedselpakketten rondbrengen met de boot die het SOC dankzij donaties kon kopen.