Wangplaten

20-05-2020
|
Image

Mamat heeft een tijdje veel tijd in en rond zijn kooi doorgebracht. Hij had niet veel zin om het oefenbos in te gaan. Hij is helaas een keer uit de top van een boom gevallen en wil daarom niet meer klimmen. We hopen dat hij de moed weer vindt want orang-oetans brengen normaalgesproken het meeste van hun tijd door hoog in de bomen. Maar Mamat denkt er nu nog even anders over. Het is niet dat hij het niet naar zijn zin heeft. Hij vermaakt zich prima met de verrijking die hij van de verzorgers krijgt (eten verstopt in voorwerpen zodat hij moeite moet doen om bij het eten te komen).

Mamat is 17 jaar oud nu. Hij is een volledig ontwikkeld mannetje geworden. Net als andere volwassen orang-oetanmannetjes heeft hij wangplaten (cheekpads) ontwikkeld. Hij zal binnenkort een echt dominant mannetje zijn. Consequentie daarvan is dat hij minder tolerant is geworden naar niet alleen andere orang-oetans maar ook naar zijn verzorgers. Dit hoort allemaal bij het volwassen worden. De verzorgers moeten voortaan iets beter opletten als Mamat in de buurt is.

Hoewel verzorgers en orang-oetans dus op hun hoede moeten zijn voor Mamat, kan hij het de laatste tijd wel goed vinden met Terra. Zovwel in het oefenbos als in de nachtverblijven trekken ze veel met elkaar op. Dat is vooral voor Mamat heel waardevol. Mamat is namelijk een beetje een huismus. Hij hangt liever rond onder de bomen dan in de bomen en blijft vaak in de buurt van de verzorgers en de nachtverblijven. De ondernemende Terra vindt het juist fijn om lekker door het oefenbos te zwerven. Zo stimuleert ze Mamat om ook dieper het bos in te gaan.


Coverfoto: Mamat (l) en Terra. Mamat krijgt al een heel breed gezicht. | © SOC

Maak kennis met Mamat

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs