Vrijlating Victoria, Felix en Boss Benni

Hugonieuws

Op 27 mei 2022 zijn Victoria, Felix en Boss Benni vrijgelaten in nationaal park Betung Kerihun. Victoria is een orang-oetanvrouwtje dat het in 2016 samen met de BKSDA (Indonesische staatsbosbeheer) heeft weggehaald uit een dorp in Badau. Op dat moment was Victoria pas anderhalf jaar oud. Tot 2018 verbleef ze in het opvangcentrum in Sintang. Daarna werd ze overgeplaatst naar het oefenbos in Jerora. Ze was toen inmiddels vier jaar oud. Victoria bleek een slim meisje vergeleken met haar leeftijdsgenootjes. Ze leerde snel; kon al snel goed klimmen en vond het geweldig om in haar eentje het bos te verkennen. Na vier jaar oefenbos was Victoria klaar om samen met Boss Benni en Felix te worden vrijgelaten.

In het oefenbos in Jerora staat Felix bekend om zijn agressieve gedrag. Hij werd in 2017 weggehaald uit een dorp in Sanggau. Hij was toen ongeveer vier jaar oud. Het bleek dat hij de laatste drie jaar aan een ketting had gelegen en dat hij voornamelijk rijst en melk te eten had gekregen. Hij was er mager, zijn ogen lagen diep in zijn hoofd, en hij had problemen met zijn spijsvertering. Tot 2019 verbleef hij in het opvangcentrum in Sintang, daarna ging hij – net als Victoria – naar het oefenbos in Jerora. De afgelopen jaren is Felix flink aangesterkt. Het is nu een potig mannetje.

Felix kort na zijn vrijlating in Betung Kerihun | Foto: SOC

Felix kort na zijn vrijlating in Betung Kerihun | Foto: SOC

Felix heeft door zijn agressieve houding weinig vrienden, maar Boss Benni kon het altijd goed met hem vinden. Boss Benni werd in 2017 weggehaald uit het dorp Kelam Permai. Hij was toen een jaar of zes. Boss Benni was er nog slechter aan toe dan Felix. Hij was ondervoed en uitgedroogd en had bloedarmoede. Hij is samen met Felix in 2019 overgeplaatst naar het oefenbos in Jerora, waar de twee zich aansloten bij de leeftijdsgroep van Victoria.

Victoria en Boss Benni werden vrijgelaten in de benedenloop van de Rongun-rivier. Felix werd stroomopwaarts vrijgelaten, zodat de twee mannetjes zelf een territorium kunnen vormen.

Toen de transportkooi van Victoria werd geopend, kwam ze niet meteen naar buiten. Ze klom eerst op de kooi van Benni en bleef daar even zitten voordat de in de dichtstbijzijnde boom klom, in het bladerdak verdween en koers zette naar de heuvels verderop terwijl ze onderweg van de jonge bladeren at. Benni ging haar snel achterna en trokken samen verder.

De orang-oetans onderweg naar het vrijlatingsgegbied in NP Betung Kerihun | Foto: SOC

De orang-oetans onderweg naar het vrijlatingsgegbied in NP Betung Kerihun | Foto: SOC

Het observatieteam dat de twee jonge dieren de eerste drie maanden zou volgen, zagen dat Benni en Victoria in het heuvellandschap Viko in de smiezen kregen: een orang-oetan die al in april was vrijgelaten. Victoria leek verbaasd en begon Viko te volgen. Ze volgde Viko zelfs naar de bosvloer om daar jonge plantenscheuten te eten. Het was de eerste keer dat het team Victoria op de bosbodem naar eten heeft zien zoeken. In de middag besloot Victoria er alleen op uit te trekken. Rond half vijf bouwde ze een nest en bleef daar de rest van de dag en de nacht in liggen.

Ondertussen bleef Boss Benni de twee anderen op een afstandje volgen, maar hij bleef in de bomen en at daar bladeren, fruit en cambium. Toen Victoria haar eigen weg ging, bleef Benni Viko nog even volgen voordat hij het zich gemakkelijk maakte op een brede tak en ging slapen (Benni maakt geen nesten).

Boss Benni (uiterst links) en Victoria (rechts) ontmoeten Vicko (midden) | Foto: SOC

Boss Benni (uiterst links) en Victoria (rechts) ontmoeten Vicko (midden) | Foto: SOC

Felix – die een paar kilometer stroomopwaarts was vrijgelaten – klom na zijn vrijlating direct de bomen in, maar probeerde bij het observatieteam te blijven. Gedurende de dag klom hij weliswaar een paar keer in een boom, maar hij kwam steeds weer naar beneden om te kijken wat het observatieteam aan het doen was. Felix trok uiteindelijk niet de heuvels in maar ging juist naar de plek waar Victoria en Benni waren vrijgelaten. Toen de avond viel, maakte Felix geen nest maar ging op een omgevallen boom liggen.