Update projecten SOCP winter 2021-2022

Hugonieuws

Opgevangen in SOCP

In de tweede helft van 2021 werden er twee nieuwe orang-oetans opvangen. Tegal werd geconfisqueerd op Java en is in Jakarta tijdelijk opgevangen door de BKSDA voordat hij naar het opvangcentrum van het SOCP op Sumatra werd overgebracht. Het mannetje is waarschijnlijk nog geen vier jaar oud. Het SOCP is niet veel te weten gekomen over de achtergrond van Tegal.

Chandra, ook een mannetje, is waarschijnlijk pas anderhalf jaar oud. Hij werd door de BKSDA weggehaald bij een boer in Langsa, een stad in Atjeh vlakbij de grens met Noord-Sumatra.

Vrijgelaten orang-oetans

In de tweede helft werden in totaal 15 overgebracht naar vrijlatingsgebieden. In juli werden de 9 orang-oetans die in december 2020 vanuit Thailand naar Indonesie werden gerepatrieerd overgebracht naar het Danau Alo veldstation in Jambi. In de 7 maanden daarvoor zaten de orang-oetans eerst 7 maanden in het rehabilitatiecentrum bij Medan.

In oktober werden nog eens 5 orang-oetans overgebracht naar Jambi. Ondanks de zware regenbuien kort na vertrek, verliep de reis voorspoedig.

Tot slot werd in december Asel overgebracht naar het herintroductiestation in Jantho (Atjeh). Asel is een wild mannetje dat vanaf mei tot december door het SOCP werd behandeld aan schotwonden bij zijn oog en aan zijn handen. In december besloot het SOCP dat Asel voldoende was hersteld en weer konden worden vrijgelaten.

Oefenbos

In juli en augustus werd Indonesië hard getroffen door de Delta-variant van het coronavirus. Het was daarom opnieuw nodig om bepaalde activiteiten af te schalen om zo het besmettingsgevaar onder mensen en orang-oetans te beperken. Dit was met name belangrijk voor de activiteiten in het oefenbos omdat er hier veel contact is tussen de orang-oetans en hun begeleiders.

In oktober verbeterde de situatie en konden de activiteiten in het oefenbos weer worden opgestart. Het was zelfs mogelijk om de activiteiten in twee shifts en op twee locaties uit voeren zodat zoveel mogelijk orang-oetans konden deelnemen.

Verschillende orang-oetans laten goede vooruitgang zien. Een van hen is Sibring: een jonge orang-oetan die al een paar keer zijn eigen nest heeft gebouwd. Hij is in zijn groep de beste nestenbouwer. Hij moet echter nog wat meer zelfvertrouwen krijgen omdat hij nog niet alleen het oefenbos durft te verkennen.

Ook Sule gaat vooruit. Ze is een nieuwgierige orang-oetan die – in tegenstelling tot Sibring – juist overloopt van zelfvertrouwen. Ze zoekt graag de grenzen van het oefenbos op en toont het verlangen om een groter gebied te gaan verkennen.

Orang-oetans en verzorgers op weg naar het oefenbos | © SOCP

Orang-oetans en verzorgers op weg naar het oefenbos | © SOCP

Rapid repsonse unit

In oktober heeft het Rapid Repsonse Team een volwassen vrouwtje gered uit een rubbertuin bij een dorp in Langkat. De orang-oetan van ongeveer 25 jaar was al een paar keer gezien door inwoners van het dorp terwijl ze in de tuin zat te eten. Ze besloten het te melden omdat ze bang waren dat jagers de orang-oetan zouden vinden. De reddingsoperatie verliep voorspoedig en er werd ter plaatse een medisch onderzoek uitgevoerd. Het bleek dat de orang-oetan gezond was. Ze werd daarom op last van de BKSDA onmiddellijk overgeplaatst naar nationaal park Gunung Leuser.

De Rapid Response Unit draagt een volwassen vrouwtje weg uit een rubbertuin | © SOCP

De Rapid Response Unit draagt een volwassen vrouwtje weg uit een rubbertuin | © SOCP

Onderhoud

In de tweede helft van 2021 werd er groot onderhoud uitgevoerd aan de keuken en aan het babyhuis. Daarnaast werd een 200 meter lang geïnstalleerd als afscheiding tussen aangrenzend boerenland. Het babyhuis had nieuwe ‘hangende” verblijven nodig, waarbij er ruimte is tussen de bodem van de kooi en de vloer. Uitwerpselen en ander afval vallen zo door de bodem van het verblijf zodat de orang-oetans niet in hun eigen viezigheid zitten. Verder werden er schuifdeuren gemonteerd in de verblijven van orang-oetans die binnenkort naar de Orangutan Haven gaan. Op die manier worden de orang-oetans die naar de Orangutan Haven gaan vast aan elkaar geïntroduceerd.

Het nieuwe, "hangende" babyverblijf | © SOCP

Het nieuwe, “hangende” babyverblijf | © SOCP


Coverfoto: orang-oetan Antana in het oefenbos | © SOCP