Terug naar Sintang

14-02-2021
|
Image

Onlangs werd Mamat overgebracht van het oefenbos in Tembak naar het opvangcentrum in Sintang. Mamat verbleef sinds 2014 in Tembak en de afgelopen jaren is hij uitgegroeid tot een grote, volwassen man. Hij ontwikkelde zelfs de wangplaten die kenmerkend zijn voor dominante orang-oetanmannetjes. Mamat, 18 jaar oud, was meer dan twee keer zo oud als de andere orang-oetans in Tembak. Door zijn dominante gedrag en kracht waren de andere orang-oetans constant op hun hoede voor hem en de staf vreesde dat dit de voortgang van hun leerproces zou kunnen beïnvloeden. Bovendien is een van de orang-oetans, Benazir, onlangs bevallen, en Mamat had meer aandacht voor moeder en kind dan goed voor hen was. Om de stress bij de andere orang-oetans te verminderen, besloot de staf van het SOC Mamat terug te brengen naar Sintang.

Nu bezet Mamat een van de socialisatie-verblijven in het opvangcentrum. Andere bewoners in het centrum zijn Oli (man, 13), Agung (man, 14), Penai (vrouw, 17) en Bablu (21) met haar baby.

Mamat’s naaste buur is Mungki, een enorme man zelfs groter dan Mamat. Hij heeft ook plaen. Met zoveel vrouwtjes in de buurt kan dit wrijving veroorzaken tussen Mamat en Mungki, maar aangezien de vrouwtjes zich allemaal aan het uiteinde van het gebouw bevinden en voor hen beiden niet bereikbaar zijn, vertonen Mamat en Mungki niet veel agressie naar elkaar toe.  Mamat provoceert Mungki graag door zijn kracht te tonen voor de omheining die hen van elkaar scheidt. Mungki is echter niet erg onder de indruk, en Mungki en Mamat gaan eigenlijk verrassend goed met elkaar om.

Voor Mamat lijkt de nieuwe situatie ook een verbetering te zijn. Zijn verblijf is veel groter en hij hoeft de hangmatten niet te delen met andere orang-oetans. Hij kan het bos niet meer in maar dat lijkt hem niets te schelen. Vanwege zijn slechte gezichtsvermogen en beperkte fysieke en mentale vermogens waagde hij zich nooit ver het bos in, maar bleef hij dicht bij de tunnelingang aan de achterkant van de kliniek. Zijn verblijf in het opvangcentrum zal niet permanent zijn. Mamat is een van de mannelijke orang-oetans die in aanmerking komt om te worden overgebracht naar de Orangutan Islands in de baai van Balikpapan. Daar kunnen hij en andere volwassen mannetjes, die ook niet vrijgelaten kunnen worden, leven in hun natuurlijke omgeving, terwijl ze worden verzorgd.


Coverfoto: Mamat in het oefenbos in Tembak | © SOC

Maak kennis met Mamat

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs