Populair spelletje

08-11-2020
|
Image

Mona en en haar beste vriend Aming waren altijd onafscheidelijk. Waar een van hen ook zou gaan, de ander zou volgen. En als een van hen misschien uit het zicht zou verdwijnen, zou de ander gaan schreeuwen. Maar even waren de dingen niet meer zoals ze vroeger waren in het oefenbosgemeenschap. Ineens stond Mona’s beste vriend Aming haar niet meer toe bij hem in zijn nest te slapen en negeerde Aming haar volledig. Na een paar dagen was dat weer over. Het blijft onduidelijk wat er tussen hen is gebeurd, maar inmiddels delen Mona en Aming weer een nest.

Mona is een erg slimme en nieuwsgierige orang-oetan die graag nieuwe dingen uitprobeert. Ze stript vaak schors van kleine bomen om bij de zachte laag cambium te komen, die ze met haar tanden van de binnenkant van de schors schraapt. Dit is best zwaar werk en ooit heeft ze er drie volle uren aan besteed met als beloning een niet erg voedzaam boomsap.

Hoog in een boom gezeten vond Mona een tak bedekt met rode mieren. Rode mieren zijn een smakelijke en voedzame traktatie, maar ze zijn meestal erg agressief. Om niet gebeten te worden, brak Mona de tak af en liet hem op de grond vallen. Mona klom naar beneden en begon van en naar de tak te rennen, in een poging de gedesoriënteerde mieren een voor een te pakken zonder zonder gebeten te worden.

Mona is een echte gastronoom. Terwijl de andere orang-oetans hun eten in een oogwenk opeten, neemt Mona echt de tijd om van haar fruit en groenten te genieten. Ze kauwt langzaam op haar eten en geniet ervan. Nog opmerkelijker is dat ze het graag wegspoelt met een paar slokken water. Zij is de enige met zulke onderscheidende tafelmanieren tussen de andere orang-oetans.

En haar eigenaardigheden houden daar niet op. Ze drinkt niet alleen graag wat water na het eten, ze speelt er ook graag mee. Elke keer als er een dikke, holle bamboestok overblijft van een van de verrijkingsactiviteiten, zal ze die gebruiken om er water mee over haar hoofd te gieten. Ze is echter niet de eerste die graag zo speelt. Ze had dit Dora al eerder zien doen en omdat Dora er erg van leek te genieten, nam Mona het gedrag over. En momenteel leert Victoria het weer van Mona. Water over je hoofd gieten met een stuk bamboe is een soort rage geworden in het oefenbos. Het lijkt heel erg op de manier waarop mensenkinderen nieuwe ideeën uitproberen en van elkaar kopiëren, nieuwsgierig naar waar het allemaal om draait.


Coverfoto: Mona (achter) en Aming | Foto: SOC

Maak kennis met Mona

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs