NL | EN | DE

Mona

Leeftijd: 6 jaar
Binnengebracht: 08 - 2015
Gevonden in: Janang, Tempunak
Janang, Tempunak

Achtergrond

De man die Mona als huisdier hield, kwam uit de omgeving van Tembak. Hij vertelde dat hij tijdens het jagen de orang-oetanbaby zonder haar moeder in het bos had gevonden en haar mee naar huis had genomen. Ze was zo mager dat hij besloot contact op te nemen met het SOC, omdat hij bang was dat de orang-oetanbaby het anders niet zou redden. Ze wordt nu goed verzorgd in het SOC.

Eigenschappen

Mona is een vriendelijk meisje dat goed met de andere, jonge orang-oetans kan opschieten, maar ze vind het vaak fijn om alleen te spelen.

Voortgang

Mona wordt steeds actiever en leert al goed klimmen. Veel verrijkingsmaterialen zijn nog een beetje moeilijk voor haar, maar ze kijkt naar de andere orang-oetans om te zien hoe zij met hun verrijkingsmateriaal omgaan.

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.