Nieuwe vrienden

05-09-2021
|
Image

Mona verbetert haar foerageervaardigheden. Ze gaat ’s ochtends op zoek naar voedsel zoals bladeren, fruit en termieten. In de middag keert ze terug om met Aming en Benazir te spelen.

Voorheen speelde Mona uitsluitend met Aming. Zij waren erg close en konden van streek raken als zij elkaar niet zagen. Maar de twee worden nu onafhankelijker en maken allebei nieuwe vrienden. Een daarvan is Benazir.

De interesse van Mona en Amings in Benazir heeft misschien minder te maken met Benazir zelf, maar meer met haar baby Banir die in november vorig jaar werd geboren. Benazir erg beschermend naar Banir. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn van de fascinatie van Aming en Mona voor dit moeder-babypaar.

Benazir is als moeder nog vrij jong. Ze was pas negen jaar oud toen ze haar baby kreeg. Voordat baby Banir arriveerde, bracht Benazir veel tijd door op de bosbodem en deed ze niet veel moeite om haar eigen voedsel te vinden. Het lijkt erop dat de aanwezigheid van Banir daar verandering in heeft gebracht. Ze brengt veel meer tijd door in het bladerdak, waarschijnlijk instinctief om Banir te beschermen tegen de gevaren te die op de bosbodem op de loer liggen. En ze blijft daar zelfs slapen. Soms slaapt ze gewoon in de vork van een boom, soms hergebruikt ze een nest dat verlaten is door een andere orang-oetan. Het lijkt erop dat het moederschap haar meer verantwoordelijk heeft gemaakt. Dit is goed nieuws voor Benazir, aangezien zij en Banir mogelijk  eerder dan verwacht vrijgelaten kunnen worden.


Coverfoto: Mona in het oefenbos in Jerora | © SOC

Maak kennis met Mona

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs