Naar Jantho

02-12-2021
|
Image

In de laatste nieuwsbrief schreven we al dat Siboy mogelijk naar de reintroductielocatie in Jantho gaat. In Jantho ligt een oefenbos dat groter en uitdagender is dan het bos bij het rehabilitatiecentrum in Batu Mbelin. Dit is de laatste stap in de rehabiliatie van Siboy. Als hij zelfstandig in Jantho kan overleven zal hij worden vrijgelaten.

Door de coronapandemie kon Siboy helaas niet eerder naar Jantho worden overgebracht, maar in juni kon hij er uiteindelijk toch naar toe. Hij was in het gezelschap van drie andere orang-oetans, een dierenarts en de hoofdverzorger van het SOCP.

De reis naar Jantho duurt circa tien uur. Met name het laatste stuk bleek lastig. De weg is daar onverhard en door de regen was de weg veranderd in een modderige glijbaan. Toen het team even wilde rusten, kwam het bericht door dat verderop een rivier buiten haar oevers dreigde de treden. Het team is toen halsoverkop weer vertrokken om de overstroming voor te zijn. Ondanks alle consternatie en het gestuiter achterin de pickup, bleef Siboy heel rustig en observeerde kalm zijn omgeving.

De volgende dag was het weer opgeklaard. Siboy leek erg te genieten van zijn eerste dag in Jantho. Hij speelde met bladeren en at met smaak van al het eten dat hij kreeg. Siboy heeft vervolgens 14 dagen in een gewenningsverblijf gezeten, samen met de andere twee orang-oetans, om te voldoen aan de quarantaine-eisen en om de dieren te laten wennen aan geuren en geluiden van hun nieuwe omgeving.

In juli en augustus werd de coronasituatie in Indonesië zeer ernstig. Het land had toen de hoogste besmettingsgraad van heel Zuidoost-Azië. Het SOCP zag zich gedwongen om opnieuw routineactiviteiten af te schalen om zo het contact met orang-oetans te beperken. Voor Siboy betekende dat dat hij na zijn quarantaine nog niet het bos in kon, omdat hij daar nog begeleiding bij nodig heeft.

De pickup met Siboy onderweg naar het oefenbos on Jantho | © SOCP

De pickup met Siboy onderweg naar het oefenbos on Jantho | © SOCP

 


Coverfoto: Siboy in zijn transportkooi onderweg naar Jantho | © SOCP

Maak kennis met Siboy

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs