Lesje in eetbare paddestoelen

28-02-2018
|
Image

Jonge orang-oetans leren het meest door naar anderen te kijken en hen te imiteren. Op een dag, terwijl Joy het bos een beetje aan het verkennen was, kwam Terra bij haar zitten en volgde haar waar zij ook maar ging. Toen Joy stopte met het eten van jonge bladeren, keek Terra naar Joy, leek geïnspireerd en ging daarna van dezelfde jonge bladeren eten. Toen zij verder het bos ingingen vond Joy een eetbare soort paddenstoel en begon ervan te eten. Door Joy te zien eten begreep Terra dat het iets eetbaars was, werd ze nieuwsgierig en wilde ze het ook proeven. Eerst nam ze een klein hapje om het te proberen. Ze vond het duidelijk lekker en ging er lekker van zitten eten. Door oudere orang-oetans iets onbekends te zien eten vertrouwen jongere orang-oetans het voedsel. En net als Terra willen ze het dan ook graag zelf proeven.

Van de ene boom naar de andere

Terra heeft grote sprongen in haar ontwikkeling gemaakt. Afgelopen jaar vond ze het nog moeilijk om in grote, wijde bomen te klimmen zonder takken om zich aan vast te houden. Tegenwoordig klimt ze dagelijks in iedere boom, welke vorm dan ook, wel of geen takken om zich aan vast te houden. Hoewel ze nog niet zo goed is als Oscar is zij met sprongen vooruitgegaan en slingert ze nu met het grootste gemak van de ene boom naar de andere. Speelde Terra vorig jaar alleen nog maar met bladeren, nu is zij ook in staat om bladeren te verzamelen en deze te vouwen en te schikken tot er een soort nest ontstaat.

Mieren op een bord

Sinds begin dit jaar gebruikt Terra een stok om mee in de grond te steken, zoals zij dat de verzorgers ook zag doen, op zoek naar mierennesten. Ze is daarna ook ander gereedschap gaan gebruiken, zoals een groot blad als bord om mieren op te vangen die uit hun nest kruipen. Ze kan deze dan eenvoudig van het bord eten.

Hoewel Terra erg ijverig is in het vinden van voedsel in het bos valt er nog veel te leren en te ontdekken voor haar. Hopelijk behoudt ze deze nieuwsgierigheid om alle tips en tricks te kunnen leren om later te kunnen overleven als een wilde orang-oetan in het regenwoud.


Coverfoto: Terra eet mierenlarven in het oefenbos in Tembak | © SOC

Maak kennis met Terra

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs