Leerzame vriendschappen

18-08-2020
|
Image

Net als alle andere jonge orang-oetans heeft Hope één heel goede vriend waar zij close mee is: Amory. Samen zoeken ze naar voedsel in het oefenbos. Hope eet zeer gevarieerd en vindt dat allemaal zelf. Ze is bijzonder goed in het uitgraven van mierennesten. Waar andere orang-oetans een stok gebruiken (om beten te voorkomen) doet Hope dat met haar blote handen. Maar geen zorgen; orang-oetanhanden lijken wel van leer te zijn en het lange, dikke haar op handen en armen houdt veel weg van de dikke huid.

Hope is gek op fruit. Wanneer het voedertijd is graait zij zoveel voedsel bij elkaar als ze kan en terwijl ze de groente met haar lichaam afschermt begint ze eerst van het fruit te eten. Hoewel zij blijkbaar een zoetekauw is, is dat niet erg. Fruit heeft betere voedingswaarden dan groente. Soms leren de weesorang-oetans in het SOC om eerst hun groente op te eten, waarna ze met zoet fruit, bij wijze van dessert, beloond worden. Niet veel anders dan wij als mensen vaak bij onze kinderen doen.

Haar vriendschap met Amory gaat verder dan elkaar alleen maar gezelschap houden. Jonge orang-oetans zoeken met zorg hun vrienden uit: ze willen graag van elkaar leren. Regelmatig zoeken zij een nieuwe beste vriend uit als ze genoeg van elkaar geleerd hebben.

Wilde orang-oetanmannen houden hun beste vrienden vaak aan tijdens hun puberteit en vormen soms een peergroep die door het oerwoud zwerft en zo probeert de dames te overreden te paren. Volwassen orang-oetanvrouwtjes kiezen meer voor een solitair bestaan en blijven vaak in dezelfde omgeving, of daarbij in de buurt, als waar zij zijn opgegroeid.

Bij het behalen van de volwassen leeftijd willen zowel orang-oetanmannen als –vrouwen het liefst hun eigen weg zoeken. In tegenstelling tot andere grote apen brengen ze het meeste van hun tijd alleen door. Dit is niet omdat orang-oetans elkaars gezelschap niet leuk vinden maar omdat voedsel soms schaars is. Het regenwoud voorziet niet in voedsel voor grote orang-oetanfamilies die samen optrekken. Als er een overvloed aan voedsel is, zoals wanneer een grote vruchtdragende vijgenboom in de buurt is, zie je nog weleens grote groepen orang-oetans bij elkaar om dit samen te vieren.

Maak kennis met Hope

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs