Jaloezie

12-11-2017
|
Image

Vergeleken met de andere baby’s is Terra erg ijverig in het vinden van voedsel in het oefenbos, hoewel haar smaak voor jonge bladeren in de afgelopen maanden wel wat afnam. De andere baby’s kunnen hun voedsel ook wel vinden, maar zijn daar minder actief mee bezig. Ze wachten liever af waar anderen mee komen, dan dat ze zelf eten gaan zoeken. Terra kan al best goed zelf nesten bouwen, ze speelt graag met bladeren en gebruikt ze om haar nest uiteindelijk het juiste model te geven. Maar hoe goed Terra ook nesten kan bouwen, ze kan het nog niet zo goed als haar vriend Oscar.

Jaloezie

Misschien ken je het onprettige gevoel wel dat je kunt hebben als jij iets wat een ander heeft ook heel graag wil hebben. Soms hebben orang-oetans deze jaloeziegevoelens ook richting andere orang-oetans of verzorgers. Zoals die keer dat Terra jaloers was op Viko. Het was op een keer toen de baby’s hun lessen in het oefenbos zouden krijgen. Een van de verzorgers droeg Viko van haar verblijf naar het bos. Opeens ging Terra erheen en beet in Viko’s hand die werd vastgehouden door een verzorger. Hoezeer Terra ook probeerde om de verzorger en Viko van elkaar te scheiden, Viko hield de hand van de verzorger stevig vast en schreeuwde hard omdat ze niet van de verzorger gescheiden wilde worden. Het was nu Viko’s tijd om te gaan oefenen in het oefenbos met de verzorgers, en ze wilde niet dat dat haar ontnomen zou worden. Terra was erg jaloers dat Viko naar het oefenbos gebracht werd en daarbij alle aandacht van de verzorger kreeg, terwijl zij op haar beurt moest wachten. Helaas kunnen niet alle baby’s tegelijkertijd naar het oefenbos, omdat een verzorger maar twee baby’s in een keer kan meenemen. De baby’s moeten goed in de gaten gehouden worden en geholpen worden wanneer ze hulp nodig hebben.

Bos Benni

Toen Bos Benni net was aangekomen in het SOC en in een quarantaineverblijf zat, huilde hij vaak en schreeuwde hard waar de verzorgers en dokters zich wel zorgen om maakten. Maar iedere keer als ze bij hem gingen kijken om te zien wat er aan de hand was, stopte hij er onmiddellijk mee en werd meteen kalm. Hij was gewoon erg ongelukkig in zijn eentje in zijn nieuwe omgeving en had een vriendje nodig als gezelschap. Elke orang-oetan heeft zijn eigen eigenschappen. Sommigen zijn als Benni en hebben gezelschap nodig om zich happy te voelen, anderen zijn bang van mensen en kruipen onder een handdoek of onder bladeren tijdens de eerste dagen in het SOC. De binnengebrachte orang-oetans hebben allemaal hun eigen trauma. De verzorgers van het SOC zoeken bij iedere net binnengebrachte orang-oetan weer naar de beste manier om deze zo rustig en goed mogelijk door deze eerste periode heen te helpen. Met Benni gaat het inmiddels een stuk beter, hoewel hij nog steeds gescheiden is van de andere orang-oetans. Hij krijgt nog steeds medicijnen omdat zijn ingewanden nog niet helemaal gezond zijn. Hopelijk kan hij binnenkort bij de rest van de groep worden geïntroduceerd.

Victoria

Baby Victoria, die in het SOC in Sintang verblijft, betrekt de verzorgers graag bij haar spelletjes. Een tijdje terug had ze een periode dat ze niet graag met anderen wilde spelen en zich terugtrok. Ze kwam niet in de buurt van de verzorgers. Gelukkig is die periode weer over. Elke dag maken de verzorgers de verblijven schoon om de orang-oetans veilig en gezond te houden. Voordat het extra verblijf er was, waar de baby’s even in zitten als dit werk gedaan wordt, werden de verzorgers nogal eens in hun werk gestoord door een paar deugnieten. Victoria was daar één van. Zij was altijd degene die aan de waterslang zat te trekken waarmee het verblijf wordt schoongespoten. De verzorger sproeide dan water in haar richting om haar te laten ophouden. Victoria vond dat zo leuk dat ze, in plaats van zich te laten wegjagen, in haar handen ging klappen en haar mond opendeed om zo het water op te vangen dat haar kant op kwam. De verzorgers hadden altijd veel plezier om haar als ze dat spelletje deed en deden vrolijk met haar mee.


Coverfoto: Terra | © SOC

Maak kennis met Terra

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs