Geeft anderen een kans

22-02-2019
|
Image

Mamat is een van de orangoetans die wellicht nooit vrijgelaten kunnen worden, omdat hij zich er nooit zal kunnen redden. Hij volgt al vier jaar lang lessen in het oefenbos in Tembak. Hij ontwikkelt zijn vaardigheden slechts langzaam. Hij klimt zelden in de bomen en brengt de meeste tijd door op de bodem van het bos. Hij vindt overigens wel voedsel zoals scheuten van rotan. Nu en dan gaat hij wel op onderzoek uit.

Mamat is een sociale orang-oetan. Hij speelt graag met de andere orang-oetans die ook in het oefenbos les krijgen. Maar zijn zin om met anderen te spelen werkt ook weleens averechts. De andere orang-oetans besteden soms te veel tijd van hun schooltijd aan het spelen met Mamat in plaats van het leren van nieuwe dingen in het bos. Daarom vindt het team in Tembak het beter als Mamat volle dagen in het oefenbos doorbrengt, waardoor de andere orang-oetans de gelegenheid krijgen om te werken aan hun vaardigheden in het bos.

Het samenwerkingsprogramma met de overheid waarbij een beschermd stuk oerwoud (mogelijk het Danau Sentarum National Park) beschikbaar wordt gesteld voor de orang-oetans die nooit vrijgelaten kunnen worden zal hopelijk snel gerealiseerd worden. Hier zou in de toekomst onder andere Mamat permanent kunnen leven onder toezicht. De meest dominante mannetjes zullen waarschijnlijk in de toekomst kunnen gaan samenleven op een of meer eilanden in West-Kalimantan. Alleen mannetjes, zodat ze geen reden hebben om te vechten (om vrouwtjes).


Coverfoto: Mamat in het oefenbos in Tembak | © SOC

Maak kennis met Mamat

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs