Ferry Reijnders tekent verwantschap tussen mens en orang-oetan

Hugonieuws

“Ik heb altijd mensen geschilderd. Het wordt tijd om de dieren te portretteren.” Ferry Reijnders is graficus en schilder-tekenaar. De tafel in zijn atelier bij Amsterdam Muiderpoort is bedekt met portretten van orang-oetans. “Hun DNA schijnt voor 97% overeen te komen met dat van ons. Kijk in hun ogen en je ziet dat het zo is.”

Hij raakte dit voorjaar geïnteresseerd in het portretteren van dieren – met name orang-oetans – toen hem opviel hoe weinig insecten er waren. “Wat doen we de dieren aan?” In diezelfde periode viel hij in een documentaire over een opvangcentrum op Borneo en de vernietiging van het leefgebied van de orang-oetan. “Ik zag het beeld van een verschroeide aarde waar de orang-oetan geen kant meer op kan.”

De mens vormt de grootste bedreiging voor de orang-oetan. Tegelijkertijd zijn het ook juist mensen die zich over deze dieren ontfermen. “Ze lijken niet alleen op ons; ze werden in dat opvangcentrum ook door mensen geholpen en grootgebracht. De verwantschap tussen ons en de orang-oetan werd daar tastbaar.”

Het is die verwantschap die Reijnders in zijn tekeningen van orang-oetans wil laten zien. De intimiteit tussen moeder en kind; de uitdagende frons van een stoere man; de onzekere blik van een puber.

De orang-oetanportretten van Ferry Reijnders zijn te koop. Van elk verkocht werk gaat 80% naar Orangutan Rescue.

Geinteresseerd in het werk van Ferry Reijnders? Je kunt contact opnemen via ferryreijnders.exto.nl of zijn Facebookpagina. Hier kun je ook ander werk van Reijnders vinden.