Eerste stapjes

06-09-2021
|
Image

Banir is de dochter van Benazir. Ze is geboren in november 2020. Haar moeder raakte zwanger van haar in het opvangcentrum. De vermoedelijke vader is Mamat. Hoewel het SOC zwangerschappen in het centrum probeert te voorkomen, heeft hij toch kans gezien om met Benazir te paren.

Banir is Benazirs eerste kind, maar Benazir is een geweldige moeder. Na de geboorte van Banir zijn moeder en kind vanuit het oefenbos overgeplaatst naar het opvangcentrum zodat de verzorgers hen beter in de gaten konden houden. Benazir maakte weinig vooruitgang in het oefenbos en de verzorgers vroegen zich af of Benazir wel goed voor haar kind kon zorgen.

Afgelopen maart zijn Banir en haar moeder weer teruggebracht naar het oefenbos. Het blijkt dat het moederschap Benazir een groter verantwoordelijksgevoel heeft gegeven. Voorheen hing ze vaak rond op de bosbodem, maar nu zit ze hoofdzakelijk met Banir hoog in de bomen. En ze bouwt nu ook degelijke nesten in plaats van in de vork van een boom te slapen. Ze lijkt zich bewust dat de bomen een veiligere plek zijn voor Banir dan de grond. Daarnaast gaat ze nu zelf actief zoek naar voedsel.

Jonge orang-oetans verliezen in de eerste maanden van hun leven nauwelijks het lichamelijke contact met hun moeder, maar Banir – nu tien maanden oud – laat haar moeder nu vaak los om zelf zijn omgeving te ontdekken. Hij begint nu ook zelf bladeren te eten. Alleen wanneer haar moeder begint te klimmen, vraagt ze of ze gedragen mag worden.


Coverfoto: Banir met haar moeder Benazir in het oefenbos in Jerora | © SOC

Maak kennis met Banir

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs