Andere zintuigen

02-12-2021
|
Image

Mamat heeft een verminderd gezichtsvermogen. Elke maaltijd moeten de verzorgers Mamat wijzen op het voedsel in zijn kooi door even tegen de tralies te tikken. Dat helpt hem om het eten te vinden. Mamat houdt erg van doerians. Hij eet alle zaden en de binnenkant van de schil ook op, behalve de buitenste doornen van de vrucht.

Momenteel verkeert Mamat in goede gezondheid, hoewel het weer enige tijd onvast was met veel regen en hoge temperaturen. Momenteel is het favoriete eten van Mamat kool. Als hij andere groenten krijgt, zoals mosterdgroenten en boerenkool, zal hij de kool altijd als eerste opeten. Wat fruit betreft, is Mamat niet kieskeurig. Bij het voeren door de verzorgers voelt hij zich overigens nog steeds aangetrokken tot de vrouwelijke verzorgers.

Vanwege zijn slechte gezichtsvermogen, krijgt Mamat andere verrijking dan andere orang-oetans. Meestal krijgt Mamat verrijking met jam op bladeren, ijsblokken, eieren en verschillende andere verrijkingen gemaakt van bladeren waarbij niet zijn gezichtsvermogen maar juist andere zintuigen worden gestimuleerd. Als hij ’s middags bladeren krijgt om een nest te bouwen, eet hij van die bladeren, vooral salakbladeren zijn zijn favoriet.

Overdag als er geen verrijking is en het geen voedertijd is brengt Mamat de tijd ontspannen door. Mamat en Mungky zijn nog steeds rivalen; ze provoceren elkaar, staren naar elkaar, gooien dingen naar elkaar, maken harde geluiden maar maken geen fysiek contact.


Coverfoto: Mamat in het opvangcentrum in Sintang | © SOC

Maak kennis met Mamat

PROFIELPAGINA

Alle orang-oetan blogs