NL | EN | DE

Bablu

Leeftijd: 22 jaar
Binnengebracht: 05 - 2015
Gevonden in: Singkawang
Singkawang

Achtergrond

Bablu was 17 toen zij het Sintang Orangutan Center werd binnengebracht. Het gezin heeft de orang-oetan toen zij ongeveer vier maanden oud was gekocht in de buurt van Puttusibau. Haar moeder is waarschijnlijk gedood voor haar vlees.

Bablu kreeg voornamelijk mensenvoedsel te eten, waaronder heel veel rijst. Zij was erg dik bij haar aankomst in het SOC en leed aan vetzucht. Door haar zwaarlijvigheid had zij nauwelijks conditie en hoewel zij erg speels is, was zij snel buiten adem. Inmiddels zit ze dankzij een streng dieet weer op een gezond gewicht.

Opvang

Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

(huidige locatie)
Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.