NL | EN | DE
  • De orang-oetans worden uiteindelijk uitgezet in het Saranbos.
  • Het Saranbos is een zeer divers primair regenwoud van 30.000 ha ten oosten van Tembak.
visual-location-release

stap 3

Saranbos

In het Saranbos kunnen de orang-oetans weer als wilde dieren leven.

map-borneo-saran

Achtergrond

Een paar kilometer ten westen van oefenbos Tembak Lestari ligt het 30.000 ha ongerepte Saranbos. Dit regenwoud telt honderden soorten bomen en planten. Daarmee is het Saranbos de ideale leefomgeving voor orang-oetans.

Het Saranbos wordt beschermd door de omliggende Dajak-gemeenschappen. Voor hen is het Saranbos een bron van water, voedsel en medicijnen. De gemeenschappen hebben daarom unaniem besloten om het Saranbos te behouden en te beschermen. Daarbij worden ze gesteund door verschillende organisaties, waaronder Orangutan Rescue.

Doel

Het Saranbos is de uiteindelijke bestemming van de orang-oetans die door het Sintang Orangutan Center zijn opgevangen. Hier kunnen ze in alle vrijheid weer als wilde dieren leven.

Aanpak

De orang-oetans die nu in het opvangcentrum en in het oefenbos zitten, zijn nog niet zover dat zij zelfstandig in het Saranbos kunnen overleven. Als dat zover is, zullen in het Saranbos verschillende faciliteiten worden aangelegd om de orang-oetans in het begin te ondersteunen, zoals voederplatforms en schuilplaatsen.