NL | EN | DE
 • Oefenbos Tembak Lestari is 58 ha maagdelijk regenwoud in het binnenland van West-Kalimantan.
 • In Tembak Lestari leren de orang-oetans uit het Sintang Orangutan Center hoe zij in het wild kunnen overleven.
 • De inwoners van het dorp Tembak, die het bos ter beschikking stellen, zijn nauw bij het project betrokken.
visual-location-adaptation

stap 2

Oefenbos Tembak Lestari

In oefenbos Tembak Lestari leren de orang-oetans te overleven in het wild.

map-borneo-tembak

Achtergrond

Tembak Lestari is een stuk maagdelijk bos van 58 hectare ten noordoosten van het Saranbos. Het Sintang Orangutan Center mag van de inwoners van het naastgelegen dorp Tembak dit bos gebruiken als oefenbos voor de orang-oetans uit het opvangcentrum.

Doel

Het streven is om alle orang-oetans die door het Sintang Orangutan Center (SOC) zijn opgevangen weer uit te zetten in het wild. Omdat veel orang-oetans al heel jong bij hun moeder en uit hun natuurlijke leefomgeving zijn weggehaald, weten ze niet hoe zij zich in het wild moeten redden. Ze zullen bijvoorbeeld elke avond een nest moeten bouwen en ze moeten weten wat ze kunnen eten en wat niet. In het SOC worden de orang-oetans hier al zo goed mogelijk op voorbereid, maar ze zullen hun vaardigheden ook in de praktijk moeten leren. Dat gebeurt in het oefenbos Tembak Lestari.

Aanpak

In Tembak Lestari kan elke orang-oetan in zijn eigen tempo weer wennen aan zijn natuurlijke leefomgeving. In het oefenbos zijn verschillende faciliteiten die de orang-oetans daarbij helpen. Voor de orang-oetans die nog niet zo goed nesten kunnen bouwen of die het gewoon nog niet prettig vinden om 's nachts alleen in het bos te zijn, zijn er bijvoorbeeld nachtverblijven. En voor de orang-oetans die nog moeite hebben met klimmen, zijn er tussen de bomen touwen gespannen. Verder is er voor elke orang-oetan individuele begeleiding bij het ontwikkelen van zijn vaardigheden. Op deze manier wordt met geduld en aandacht iedere orang-oetan voorbereid op een leven in het wild.
kaart tembak lestari cropped
 1. Oefenbos Tembak Lestari
 2. veldkliniek en nachtverblijven
  (zie onderstaande detailkaart)
 3. Het dorp
 4. Rubbertuinen
 5. Oliepalmplantages
kaart-oefenbos

Detailkaart van de voorzieningen

 1. De kliniek
 2. Nachtverblijven
 3. Het babyverblijf
 4. Voedselbereiding
 5. Tunnels
 6. Toegangshuisje
 7. Het oefenbos
 8. Omheining
 9. Pad naar het dorp