NL | EN | DE
  • De orang-oetans worden uiteindelijk onder andere vrijgelaten in nationaal park Betung Kerihun.
  • Betung Kerihun (8000 km2) is een beschermd nationaal park met een zeer hoge biodiversiteit.
visual-location-release

stap 3

Betung Kerihun

In nationaal park Betung Kerihun kunnen de orang-oetans weer als wilde dieren leven.

map-borneo-betung-kerihun

Achtergrond

Ongeveer 220 km ten noordwesten van Sintang ligt Betung Kerihun. Dit gebied in het hart van Borneo omvat meer dan 8000 km2 maagdelijk regenwoud en is sinds 1995 een beschermd nationaal park. Het park heeft een grote biodiversiteit. Er komen onder andere orang-oetans voor.

In dit park, omsloten door rivieren, ligt Mendalam: een bosgebied van 940 km2. In dit bos worden in 2017 de eerste orang-oetans vrijgelaten.

Doel

Nationaal park Betung Kerihun is één van de uiteindelijke bestemmingen van de orang-oetans die door het Sintang Orangutan Center zijn opgevangen. Hier kunnen ze in alle vrijheid weer als wilde dieren leven.

Aanpak

In 2017 zullen de eerste orang-oetans in nationaal park Betung Kerihun worden vrijgelaten. De eerste drie maanden worden de orang-oetans intensief door gedragsdeskundigen en dierverzorgers worden geobserveerd om er zeker van te zijn dat zij zich in hun nieuwe omgeving kunnen redden.

Video: Back to the Wild

Op 13 november 2017 werden de orang-oetans Juvi, Jojo en Cemong vrijgelaten in nationaal park Betung Kerihun. Een prachtig resultaat na jaren toegewijde zorg door het team van het Sintang Orangutan Center.

Met dank aan Raymond Hartman, raymondhartman.nl.