NL | EN | DE

Penai

Leeftijd: 15 jaar
Binnengebracht: 05 - 2012
Gevonden in: Penai
Penai

Achtergrond

Penai heeft van kinds af aan in een veel te klein hok gewoond bij een restaurant in het dorp Penai, een dorp dieper in het binnenland. Toen de bospolitie haar meenam was ze uitgehongerd en erg ziek. Bovendien was Penai was veel te klein en te mager voor haar leeftijd. Inmiddels is ze dankzij de fantastische behandeling van dokter Sri weer helemaal gezond en zelden ziek.

Eigenschappen

Penai is wel nieuwsgierig, maar ook heel voorzichtig. Zij is bijvoorbeeld erg terughoudend in de contacten met de verzorgers. Zij kijkt liever de kat uit de boom. Penai heeft lang de gewoonte gehad om haar tanden langs het hekwerk te wrijven. Orang-oetans die gevangen hebben gezeten ontwikkelen vaker dit soort abnormaal, repeterend gedrag. De neiging wordt sterker als ze gestrest of verveeld zijn. Gelukkig neemt dit gedrag bij Penai steeds meer af: een teken dat ze zich steeds beter voelt.

Voortgang

Penai is populair bij de jongens. Zowel Matuari en Mungki zien haar wel zitten. Mungki probeert haar af en toe te knuffelen maar dat slaat Penai vriendelijk af. In Matuari is zij wel erg geïnteresseerd. Helaas is een romance voor Matuari en Penai niet weggelegd omdat Penai inmiddels vruchtbaar is en het de bedoeling is dat ze haar kinderen in het wild kan opvoeden.

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.