NL | EN | DE

Niky

Leeftijd: 7 jaar
Binnengebracht: 04 - 2016
Gevonden in: Pandan Sembuat, Tanyan Hulu
Pandan Sembuat, Tanyan Hulu

Achtergrond

Niky was pas 5 jaar oud toen ze in het opvangcentrum arriveerde. Nadat haar moeder werd vermoord in het bos rond Ketanang, werd ze verkocht aan een familie in Sandai. Ze zat met een ketting om haar nek in een heel kleine kooi. Het enige voedsel dat ze kreeg was rijst, frisdrank, tjendol en wat fruit. Niky was ondervoed en erg mager toen ze in het Sintang Orangutan Center arriveerde.

Ze is nu goed hersteld en zit nu volop in het leerproces dat van haar een geweldige, wilde orang-oetan gaat maken.

Eigenschappen

Niky is een erg slimme orang-oetan. Ze experimenteert graag met nieuw verrijkingsmateriaal, maar haar voorkeur gaat uit naar natuurlijke verrijking, zoals kokosnoten en mierennesten.

Wanneer de orang-oetans stekelige rotanranken als verrijking krijgen, gaan Oli en soms Rocky dichtbij Niky zitten. Voor Niky is het namelijk een koud kunstje om de stekels van de rotan te verwijderen. Zodra ze daarmee klaar is, staan de andere twee te dringen om de hapklare rontan van haar af te pakken. Niky is nog niet zo brutaal om daar iets van te zeggen en begint meestal ze huilen. Daarna begint ze een opnieuw stuk rotan te fileren, net zolang tot ze haar eigen stukje heeft om op te eten.

Voortgang

Meer info volgt.

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.