NL | EN | DE

Boy

Leeftijd: 8 jaar
Binnengebracht: 03 - 2016
Gevonden in: Sanggau
Sanggau

Achtergrond

In de meeste gevallen treft de bospolitie een orang-oetan aan in een kleine kooi en dat is ook precies wat de bospolitie en het SOC verwachten aan te treffen toen zij na een melding een orang-oetan in beslag wilde nemen. Was ze aantroffen was een klein mannetje dat rondholde in kleren. Dat was Boy, een klein orang-oetanmannetje.

Boy werd opgevoed als een mensenbaby. Hij kreeg elke dag schone kleren en een nieuwe luier om, hij ging elke dag onder douche en hij had geleerd hoe hij zijn tanden moest poetsen en het toilet moest gebruiken. Hij had zelfs geleerd hoe hij om een schoon shirt moest vragen als hij er een had vies gemaakt.

Gelukkig duurde het niet lang voordat Boy gewend was aan zijn nieuwe omgeving in het opvangcentrum. In het begin was Boy erg bang voor de andere orang-oetans. Aming hielp hem om de andere orang-oetans beter te leren kennen. Daarna begon hij zich snel als een normale orang-oetan te gedragen. Nu voelt hij zich erg op zijn gemak in zijn tijdelijke huis bij zijn soortgenoten.

Eigenschappen

Meer info volgt.

Voortgang

Meer info volgt.

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.