NL | EN | DE

Beno

Leeftijd: 10 jaar
Binnengebracht: 10 - 2013
Gevonden in: Jongkong Kanan
Jongkong Kanan

Achtergrond

Beno heeft een aantal jaar bij iemand in een houten kooi geleefd. Hij had wel ruimte om wat te lopen, maar klimmen kon hij daar niet. Toen hij bij het Sintang Orangutan Center werd binnengebracht kon hij nauwelijks lopen en zijn armen gebruikte hij bijna niet. Het gebit van Beno is sterk aangetast, doordat hij bij de man die hem als huisdier hield heel veel rijst met suikerwater kreeg.

Eigenschappen

Beno is een heel zachtaardige en vriendelijke orang-oetan, maar met een zeer laag zelfvertrouwen. Daardoor heeft hij de neiging zich sterk te laten domineren. Dat komt helaas niet altijd ten goede van zijn eigen ontwikkeling.

Opvang

Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

(huidige locatie)
Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.