NL | EN | DE

Bembi

Leeftijd: 9 jaar
Binnengebracht: 12 - 2013
Gevonden in: Sanggau
Sanggau

Achtergrond

Bembi werd door de bos politie weggehaald bij mensen uit Sanggau. Ze zat daar in een klein kooitje gevangen waar ze maar zelden uit mocht. Ze kreeg zoete melk uit blik te drinken en af en toe fruit, maar bedelde ook graag om koekjes en andere zoetigheid die niet gezond zijn voor een orang-oetan.

Eigenschappen

Bembi is ontzettend slim. Toen er een slang op een van de kooien viel was het Bembi die direct de verzorgster waarschuwde, en voedsel dat in puzzels verstopt zit wordt door haar al snel bevrijd. Ook fysiek is ze helemaal gezond. Ze bevindt zich sinds kort in de socialisatie verblijven, waar ze als een van jongste goed op haar plek is.

Voortgang

Bembi was bij aankomst al gezond en wende snel aan haar nieuwe omgeving. Ook kon ze al prima klimmen. Ze speelt veel met bladeren, en begint langzaam het maken van nesten te exploreren. We hopen dat ze, naast haar andere vaardigheden, binnenkort haar nest technieken stap voor stap verder zal ontwikkelen.

Opvang

Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

(huidige locatie)
Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.