NL | EN | DE

Oscar

Leeftijd: 8 jaar
Binnengebracht: 11 - 2014
Gevonden in: Danau Sentarum
Danau Sentarum

Achtergrond

Oscar werd door lokale mensen meegenomen uit het nationaal park Danau Sentarum. Hij werd vervolgens anderhalf jaar als huisdier gehouden door een ambtenaar uit de buurt van het dorp Lanjak. Op 27 november werd Oscar daar door de bospolitie weggehaald en naar het Sintang Orangutan Center gebracht.

Eigenschappen

Oscar is een dapper ventje. Hij is ondernemend en nieuwsgierig en gaat vaak zijn eigen weg.

Voortgang

Oscar ontwikkelt zich erg goed. Hij is een actief en nieuwsgierig mannetje met een sterk instinct. Oscar is ook erg leergierig. Hij leeft veel door goed te kijken wat leeftijdgenootjes doen en daarnaast probeert hij graag dingen uit. Wat opvalt is dat Oscar erg gefascineerd is door andere dieren in het oerwoud: hij kan heel geconcentreerd naar een insect kijken en in het verleden ging hij wel eens op kameleonenjacht (zonder ze echt te vangen, overigens).

Opvang

Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

(huidige locatie)
Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.

Terug naar het bos

Oscar werd door lokale mensen meegenomen uit het nationaal park Danau Sentarum. Hij werd vervolgens anderhalf jaar als huisdier gehouden door een ambtenaar uit de buurt van het dorp Lanjak.  Daarna werd hij op 24 november 2014 overgedragen aan de bospolitie en naar het SIntang Orangutan Center (SOC) overgebracht. Oscar was toen twee jaar oud. Na ongeveer een jaar lang rehabilitatie in het SOC werd hij door het medische team gezond verklaard en kon hij eind 2015 worden overgeplaatst naar het oefenbos bij het dorp Tembak om zijn vaardigheden voor het overleven in een oerwoud te leren. We zij nu 3,5 jaar verder en Oscar heeft in die tijd veel geleerd. Oscar herkent nu minstens 25 verschillende soorten van voedsel die hij in het bos tegenkomt, weet ze te vinden en eet ze ook. Hij heeft goed leren klimmen en onderzoeken en kan goed nesten bouwen. Al deze vaardigheden waren zo goed ontwikkeld dat hij op 18 juli 2019 samen met Gagas kon worden vrijgelaten in Nationaal Park Betung Kerihun.

Lees meer

Gevaarlijke dieren

Oscar heeft laten zien dat hij zijn vaardigheden in het oefenbos verder ontwikkeld heeft. Hij bouwt al beter nesten hoog in de bomen. Hij gedraagt zich sociaal onder de orang-oetans, deelde bijvoorbeeld zijn nest al eens met Terra.  Bovendien kent Oscar al een aantal gevaarlijke dieren en insecten in het bos zoals slangen, rupsen en bijen. Hij weet ook al van een aantal bosbewoners of ze giftig zijn of niet en of hij er dus wel of niet mee kan spelen.

Lees meer

Niet bang zijn Oscar!

Hoewel Oscar een van de dapperste gerehabiliteerde orang-oetans in het oefenbos is, is hij soms toch ook wel een beetje bang van nieuwe dingen.

Lees meer

Vaardigheden ontwikkeld

Oscar vindt het niet altijd prettig om in het oefenbos te worden geobserveerd door de verzorgers. Soms kan hij erg boos zijn en moeten de verzorgers een beetje oppassen met hem.

Lees meer

Pas op voor rupsen!

Regelmatig komen orang-oetans in aanraking met andere dieren zoals kevers en rupsen. Soms is dat spannend, gevaarlijk, grappig of juist erg lekker.

Lees meer

Sharing and caring

Een van de dingen die orang-oetans moeten leren tijdens hun revalidatieproces zijn sociale vaardigheden, zoals vrienden maken, omgaan met andere orang-oetans etc. Met name wanneer zij erg gevoelig zijn of snel bang voor anderen is het belangrijk om creatief te zoeken naar een manier om zich in hun peergroep te handhaven of om meer onafhankelijk te worden.

Lees meer

Insecten

Beetje bij beetje verbetert Oscar zijn oplossend vermogen zoals het gebruiken van voorwerpen als gereedschap om voedsel te vinden. Een goed voorbeeld daarvan is het gebruik van een stok om in nierennesten te steken.

Lees meer

Kameraden

Vriendschap en kameraadschap bestaat, net als bij mensen, ook bij orang-oetans. Op een keer wanneer de baby’s vanuit hun nachtverblijf naar het oefenbos werden gebracht, begonnen Oscar, Cemong en Jojo samen een nest te bouwen. Een andere keer wanneer Oscar hoog in een boom een nest maakte voor zijn middagslaapje, kwam Iga hem helpen. Samen maakten zij het nest af en deden er hun middagslaapje in. Na een tijdje verlieten ze het nest om te spelen in een andere boom, waarna ze samen verder op ontdekkingstocht gingen. Blote handen Iga heeft haar vaardigheden in het gebruiken van voorwerpen bij het vinden van voedsel al verder ontwikkeld. Mierennesten bijvoorbeeld, kon ze eigenlijk nooit vinden. Maar sinds de verzorgers haar hebben geleerd hoe ze die kan vinden is dat verleden tijd. Toen een van de verzorgers een mierennest had gevonden nam hij Iga mee naar die plek en liet haar het nest zelf ontdekken. Sindsdien gaat Iga regelmatig prikkend met een stokje in de grond op zoek naar nieuwe mierennesten. Ribang doet ook pogingen om mierennesten te vinden, maar doet dat op een heel andere manier; hij graaft gewoon in de bodem met zijn blote handen.

Lees meer

Kleine jongen, groot instinct

Al snel na zijn komst in het oefenbos – hij was toen net drie jaar oud – wist Oscar al wat eetbaar was en hoe hij zijn eten bij elkaar moest zoeken. Met kleine besjes en ander eten kwam hij dan naar de verzorgers toe.

Lees meer

Op bunglonjacht

Ook Oscar is al een goede klimmer. Hij is ook in staat om van de ene boom naar de andere boom over te steken. Hij vindt het erg leuk om de klimmen, maar als er andere orang-oetans op de grond zitten te spelen dan is hij ook weer snel beneden om met hen mee te doen. Oscar probeert ook al nesten te bouwen. Op de foto kun je zien hoe zo’n nest wordt opgebouwd. Eerst worden een paar takken van de boom zelf naar elkaar toe gebogen, zodat er een raamwerk ontstaat. Vervolgens wordt dat raamwerk opgevuld met losse bladertakken om het meer stevigheid en comfort te geven. Een goed nest is van groot belang voor de nachtrust. Het nest van Oscar ziet er in elk geval comfortabel uit. Op bunglonjacht Oscar is trouwens erg gefascineerd door bunglons – een soort hagedis. Toen hij in het bos een keer een bunglon zag, ging hij er heel langzaam naar toe, zodat de hagedis het niet zou zien. Oscar probeerde het reptiel te vangen, maar dat is hem niet gelukt. Het is trouwens niet bij deze ene keer gebleven want verzorgers hebben het hem later nog twee keer zien doen.

Lees meer

Onderzoekend

Aan het einde van de dag gaan de baby’s terug naar hun verblijf. Soms trekt een baby echter alleen of met een oudere orang-oetan het bos in. Dat is een goed teken: het laat zien dat de orang-oetan zelfstandiger wordt. De verzorgers moeten er dan wel achteraan om hem of haar te zoeken. Niet zo lang geleden was Oscar er ook in zijn eentje op uit getrokken. Hij had blijkbaar weinig zin om terug te gaan naar het babyverblijf. De verzorgers probeerden hem terug te roepen, maar er kwam geen antwoord uit het bos. Ze vonden hem uiteindelijk slapend in een holle boom. Toen hij wakker werd wilde hij echter graag met verzorger Jessi mee terug naar het verblijf, waar hij met zijn vriendjes enthousiast de bladeren klaarmaakte voor de nacht. Wat later was Oscar opnieuw het bos in getrokken en vond verzorger Jessi hem nadat hij net wakker was geworden in een gebruikt nest. Intelligent Oscars onderzoekende aard draagt sterk bij aan zijn rehabilitatie, omdat hij door dit trekje snel zijn natuurlijke gedrag kan ontwikkelen. Oscar is erg intelligent. Pas geleden ontdekte hij een mierennest. Oscar weet dat de mieren kunnen bijten en hij durfde ze niet met geweld uit hun nest te halen. Hij wachtte geduldig en keek aandachtig toe hoe de mieren achter elkaar het nest uitliepen, om vervolgens er snel een mier tussenuit te plukken en in zijn mond te stoppen. Toen hij merkte dat hij de mieren daarmee niet verstoorde en dus niet gebeten werd, herhaalde hij zijn succesvolle techniek om zich aan de mieren te goed te doen. Inul Oscar doet het samen met Gagas erg goed bij Momo. Momo vindt het erg ontzettend leuk om de twee kleintjes te spelen als ze op de grond rondhangen. Momo is soms erg ruw, maar Oscar en Gagas vinden dat niet erg. Oscar is daarentegen wel bang voor Juvi en Inul. Inul is de grootste en meest dominante orang-oetan in het oefenbos en zelfs de stoere Momo blijft bij haar uit de buurt. Toch is Inul meestal erg vriendelijk. Toen Inul Oscar een keer liet weten dat ze met hem wilde spelen, deed Oscar het bijna in zijn broek. Oscar stormde halsoverkop de heuvel af om zo snel mogelijk bij Inul vandaan te zijn. Oscar probeert ook al nesten te bouwen en soms repareert hij een gebruikt nest aan voor een middagdutje. Pas geleden is er hij er in geslaagd om een goed, bruikbaar nest te bouwen. Nadat hij klaar was kwam Iga langs en toen hebben ze er samen even in gespeeld voordat ze verder trokken. Hij is echter nog niet zover dat hij ook al in zijn eigen nest gaat slapen, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren.

Lees meer

Niet bang

Oscar is op dit moment de laatste die naar het oefenbos in Tembak is overgeplaatst. Hij was werkelijk door het dolle heen toen hij zijn oude vrienden Gagas en Ribang weer zag. Oscar kan erg ondeugend zijn en is niet snel bang. Tijdens zijn rit van Sintang naar Tembak heeft hij de hele weg rechtop in de transportkooi geïnteresseerd naar buiten staan kijken. Oscar is erg actief en gek op spelen. Vaak nodigt hij de andere baby’s uit om mee te doen door aan hun armen en benen te trekken. Dat wordt niet altijd gewaardeerd en verschillende baby’s voelen zich nogal geïntimideerd door zijn wilde gedrag. Het lijkt Oscar niet zoveel te kunnen schelen. Hij speelt ook graag alleen. Hij vindt het onder andere erg leuk om zich door kleine ruimtes en openingen heen te wurmen en als er een verzorger in de buurt is, dan kruipt hij vaak onder hun shirt. Toen Oscar voor het eerst het oefenbos in ging, kon hij al verschillende vruchten en bladeren herkennen. Dat is zeer bemoedigend! Hij moet echter nog wel leren dat het bos ook gevaarlijk kan zijn, ook al is hij niet snel bang.

Lees meer

Jungle-eten

Oscar lijkt nergens bang voor en rent het liefst overal recht op af. Gelukkig lijkt hij op het moment een prettig en zorgeloos leven te leiden, al heeft hij een hele heftige periode achter de rug. Waarschijnlijk is zijn moeder voor zijn ogen gedood waarna hij zelf gevangen is genomen. Als Oscar mee naar het bos gaat, komt zijn ware talent naar boven. Hij kan al vele soorten jungle-eten vinden: termieten, allerlei soorten fruit, jonge bladeren, twijgen, stekelig rotan-fruit, gemberscheuten die op de grond groeien, jonge scheuten van orchideeën. De meeste babies moeten nog leren wat veilig en niet veilig is om te eten, maar Oscar heeft daar duidelijk een talent voor! Hij is een echte waaghals en vindt het heerlijk om aan takken te slingeren en zich vervolgens expres te laten vallen. Het is te hopen dat hij snel leert wat voorzichtiger te zijn in het bos!

Lees meer

Oscar binnengebracht in het SOC

Oscar is een kereltje van twee jaar die oorspronkelijk door lokale mensen is weggehaald uit het nationaal park Danau Sentarum. Hij werd vervolgens anderhalf jaar als huisdier gehouden door een ambtenaar uit de buurt van het dorp Lanjak. Op 27 november werd Oscar daar door de BKSDA weggehaald en naar het SOC gebracht. Hij is gezond en zal binnenkort bij de andere baby’s worden geïntroduceerd.

Lees meer