NL | EN | DE

Molly

Leeftijd: 8 jaar
Binnengebracht: 02 - 2015
Gevonden in: Tebelian
Tebelian

Achtergrond

Molly komt oorspronkelijk uit Centraal-Kalimantan. Daar werd ze al een tijdje als huisdier gehouden door een man die een schuld had uitstaan bij een familie uit Tebelian. Toen de man zijn schuld niet kon voldoen heeft die familie Molly meegenomen.

Molly woonde in Tebelian in een klein, viezig hok. Toen ze wat groter en sterker werd was het hok niet meer sterk genoeg. Ze kon gemakkelijk ontsnappen en wegrennen. Wanneer ze ontsnapte wist ze zichzelf goed te vermaken door kippeneieren te stelen, kippen af te maken, de opvangbakjes voor latex van de rubberplantage kapot te maken, jonge doerians op te eten, en daarnaast de was van de waslijnen af te halen om die vervolgens ergens op een dak of hoog in een boom weer achter te laten. Haar gedrag werd niet erg gewaardeerd door de mensen om haar heen. Ze klaagden over Molly die hun spullen stal en kapotmaakte. Een orang-oetan is immers ook geen huisdier.

Toen de staf van het Sintang Orangutan Center (SOC) bij de orang-oetan ging kijken tijdens een vooronderzoek, was ze net weer uit haar kooi ontsnapt en zat ze ergens in een boom. De staf zag toen dat ze al goede klimvaardigheden heeft en ook al haar eigen rambutans (een soort fruit) kon vinden in de bomen.

Opvang

Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

(huidige locatie)
Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.