NL | EN | DE

Cemong

Leeftijd: 7 jaar
Binnengebracht: 09 - 2014
Gevonden in: Sekadau
Sekadau

Achtergrond

Cemong was pas een half jaar oud toen ze als huisdier in een gezin kwam te wonen. De man die haar als huisdier hield, vertelde dat hij haar had gevonden in het bos. Volgens hem was ze van haar moeder gevallen en was haar moeder weggevlucht. Dat is erg onwaarschijnlijk. Orang-oetanmoeders laten zo'n jong kind eigenlijk nooit in de steek; wat er ook gebeurt.

Cemong was vaak alleen omdat haar eigenaar vaak dagen achtereen het bos introk. Een familielied dat voor Cemong zou moeten zorgen kwam vaak niet opdagen, waardoor Cemong vaak urenlang schreeuwde van de honger.

Opvang

Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

(huidige locatie)
Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.