NL | EN | DE

Aming

Leeftijd: 6 jaar
Binnengebracht: 08 - 2015
Gevonden in: Nanga Pinoh
Nanga Pinoh

Achtergrond

Toen Aming in augustus 2015 in het opvangcentrum aankwam, was hij pas 1 jaar oud. Tot die tijd had hij een maand bij een familie gewoond, die Aming van een stroper had gekocht. Omdat ze wisten dat het verboden is om orang-oetans als huisdier te houden en ze bang waren voor de mogelijke consequenties, hebben ze Aming uiteindelijk overgedragen aan het SOC.

Aming was zo klein, dat het SOC hem tijdelijk in een speciaal verblijf moest onderbrengen. Daar zat hij samen met Mona, een andere baby die nog niet zo lang daarvoor was opgevangen. Mona was erg bang en huilde vaak, maar Aming was van begin af aan kalm en op zijn gemak.

Eigenschappen

Aming is een vriendelijk en rustig mannetje van ongeveer 3 jaar oud. Hij voelde zich in het SOC gelijk op zijn gemak. Aming is zowel met de andere orang-oetans als de verzorgers erg makkelijk in de omgang. Vanwege zijn kalme persoonlijkheid, helpt Aming bij de introductie van andere orang-oetans in de groep, die soms erg bang en getraumatiseerd kunnen zijn.

Voortgang

Hoewel Aming erg stil is, wordt hij met de dag actiever.

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.