Sociale vaardigheden
De socialisatieverblijven zijn er om de orang-oetans sociale vaardigheden bij te brengen. Ook al leven ze in het wild meestal solitair, het zijn toch sociale dieren en sociale vaardigheden zijn belangrijk voor ze.
Ze kunnen met goede sociale vaardigheden bijvoorbeeld makkelijker andere vaardigheden van elkaar leren tijdens het rehabilitatietraject. Het bewaken van het eigen territorium berust ook op sociale vaardigheden. En op een gegeven moment zullen de orang-oetans ook een partner proberen te strikken om zich voort te planten. Dan zijn wat soepele skills natuurlijk een must.
Alhoewel, in de wereld van de orang-oetan gaat het er niet altijd zo romantisch aan toe. Mannetjes hebben twee manieren om hun vrouwtje te veroveren. De dominante mannetjes, degenen met de wangplaten, geven zogenaamde long calls, waardoor de vrouwen weten waar deze man te vinden is en actief naar hem op zoek gaan. Deze methode heet call-and-wait. De minder dominante mannetjes (zonder wangplaten) trekken rond op zoek naar vrouwtjes die ovuleren en dwingen haar dan vaak tot paren. Dit wordt sneak-and-rape genoemd. Het zijn dus eigenlijk twee tegenovergestelde manieren om voor nageslacht te zorgen.
Voordat twee individuen bij elkaar worden gezet, wordt er eerst gekeken hoe ze op elkaar reageren als ze in de verblijven naast elkaar zitten. Door het hek kunnen ze interactie hebben en kan de dynamiek tussen de twee geobserveerd en geanalyseerd worden voordat ze bij elkaar worden gezet. Matuari werd dit keer bij Jamilah gezet om te kijken hoe zij bij elkaar passen. Ze waren heel veel aan het stoeien, maar zonder elkaar pijn te doen. Maar wanneer er eten in het spel is, kan Jamilah wel hier en daar een agressieve uitbrander aan Matuari geven. Even laten zien wie de baas is. Duidelijk Jamilah dus.