NL | EN | DE
 • De orang-oetans die nog in het opvangcentrum of oefenbos zitten, worden uiteindelijk uitgezet in een beschermd bosgebied.
 • Eén van die gebieden is Betung Kerihun. Een nationaal park (8000 km2) met een zeer hoge biodiversiteit.

Het avontuur begint...

Het is zover. Begin 2017 zullen de eerste orang-oetans door het Sintang Orangutan Center (SOC) worden uitgezet in nationaal park Betung Kerihun. Terug in hun natuurlijke leefgebied zullen zij de rest van hun leven doorbrengen als wilde orang-oetans en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van de soort.

De komende tijd bereidt het SOC de vrijlating voor. Er moeten een basiskamp en gewenningsverblijven worden ingericht en verder is er onder andere behoefte aan twee speed boats om het basiskamp te kunnen bereiken en observatie-hulpmiddelen en telemetrie-apparatuur om de orang-oetans na hun vrijlating te kunnen monitoren. Het SOC is hiervoor afhankelijk van giften. Daarom vragen wij jou om het Sintang Orangutan Center hierbij te helpen.

Help mee!
Met jouw steun draag je rechtstreeks bij aan de vrijlating van de orang-oetans in hun natuurlijke omgeving en daarmee aan het voortbestaan van deze ernstig bedreigde soort!

Lees meer:

Dora-20150423-DSCN4614 (2)

Ja, ik help mee!

€ 5.200
€ 95.000

Werkwijze

voorbereiding

Voorbereiding

Voordat de orang-oetans worden uitgezet, moet er nog wat gebeuren. In het vrijlatingsgebied zal onder andere een basiskamp worden ingericht. Dit basiskamp wordt het woon- en werkverblijf van de verzorgers en gedragsdeskundigen die de vrijgelaten orang-oetans de eerste paar maanden intensief zullen observeren. In het gebied staat al een barak die ooit door een ander onderzoeksteam is gebruikt. Deze barak zal worden gerenoveerd.

Er zullen ook verblijven worden gebouwd waarin orang-oetans de eerste periode na hun aankomst aan hun nieuwe omgeving kunnen wennen. Deze verblijven kunnen ook worden gebruikt als het nodig is om een orang-oetan onder observatie te houden als het bijvoorbeeld ziek is geworden.

translocatie

Translocatie

De verhuizing van de orang-oetans naar het afgelegen vrijlatingsgebied in Betung Kerihun is een grote logistieke operatie. Nationaal park Betung Kerihun ligt op 7 uur rijden van het opvangcentrum in Sintang. De orang-oetans zullen in transportkooien op pick-ups naar het nationaal park worden gereden. Daar zullen de orang-oetans overstappen op speedboats die hen na nog eens enkele uren varen bij het basiskamp zullen brengen.
observatie

Observatie

De negen orang-oetans die het komende jaar worden vrijgelaten zullen steeds in groepjes van drie naar het vrijlatingsgebied worden gebracht. Daar zullen ze gedurende enkele maanden intensief worden geobserveerd. Ondanks dat deze orang-oetans in het oefenbos lieten zien goed voor zichzelf te kunnen zorgen, zal elke orang-oetan nauw in de gaten worden gehouden door zowel een verzorger als een gedragsdeskundige om er zeker van te zijn dat de orang-oetan zich in zijn nieuwe omgeving kan redden. Om de orang-oetans op het dichtbegroeide terrein te kunnen volgen, worden ze gechipt, zodat het observatieteam hun locatie kan bepalen.

Help mee!

Voor de inrichting van het basiskamp, de translocaties van de orang-oetans en het observeren van de orang-oetans heeft het SOC verschillende voorzieningen nodig:

 • renovatie basiskamp
 • habituatieverblijven
 • 2 speedboten
 • observatiehulpmiddelen (o.a. verrekijkers)
 • telemetrie-instrumenten (o.a. radio tracking receiver)
 • communicatie-apparatuur (o.a. handy-talkies)

De totale kosten voor het eerste jaar zijn begroot op € 95.000. Het SOC is hiervoor afhankelijk van giften en sponsoring. Help mee!

Sponsoring en belastingvrij schenken
Wil je ons namens een bedrijf steunen of sponsoren? Stuur dan een e-mail naar administratie@orangutanrescue.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Het is ook mogelijk om als particulier ons belastingvrij te steunen. Kijk voor de mogelijkheden op deze pagina.

 • manvrouw
  Kies je bedrag • manvrouw
  Velden met een * zijn verplicht.

  "Ja, ik machtig Orangutan Rescue om eenmalig het volgende bedrag van mijn rekening af te schrijven:"


Het vrijlatingsgebied

Over Betung Kerihun

Betung Kerihun ligt in het hart van Borneo. Het gebied omvat 8.166 km2 maagdelijk regenwoud en is sinds 1995 een beschermd nationaal park.

Geografie
Betung Kerihun is een bergachtig gebied, waar verschillende typen regenwoud voorkomen, waaronder laaglandregenwoud en bergregenwoud. In Betung Kerihun ontspringt ook de Kapuas: Indonesiës langste rivier.

Flora en fauna
Het gebied heeft een zeer hoge bioiversiteit. Het herbergt 1.200 soorten planten, waarvan er 75 alleen op Borneo voorkomen. Daarnaast telt Betung Kerihun 301 soorten vogels, 112 soorten vissen en 63 soorten zoogdieren, waaronder de orang-oetan.

Menselijke activiteit
In en om het park leven ook verschillende Dayak-gemeenschappen die onder andere leven van de jacht, zelfvoorzienende tuinbouw en het verzamelen van verschillende bosproducten.

Vrijlatingsgebied

Het deel waar de orang-oetans worden vrijgelaten heet Mendalam. Dit bosgebied is ca. 954 km2 groot en wordt door verschillende rivieren doorsneden.

De rivieren in Mendalam vormen een natuurlijke barrière die voorkomt dat orang-oetans afdwalen naar gebieden waar zij in contact kunnen komen met mensen.

Beheer en bescherming

Betung Kerihun wordt permanent beheerd door een park management team, waaronder verschillende boswachters.

De gemeenschappen die in en rond het park wonen worden door het Sintang Orangutan Center nauw bij het project betrokken. De dorpen in de directe omgeving van het park hebben hun steun uitgesproken voor het project. De aanwezigheid van orang-oetans is namelijk ook in het voordeel van de lokale gemeenschappen. Als zaadverspreiders dragen orang-oetans bij aan de kwaliteit van het regenwoud. Een gezond bos voorziet de lokale gemeenschappen van voldoende drinkwater, regen en elektriciteit uit kleine, lokale waterkrachtcentrales.