NL | EN | DE
  • Tanjung

Tanjung

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.

Steeds actiever

Tanjung is erg zelfstandig en trekt vaak alleen door het bos. Ze lijkt het prettig te vinden om alleen te zijn en ze blijft altijd diep in het bos. Ze lijkt echter nog geen nest te kunnen bouwen, terwijl we dat graag van haar zouden zien. Bovenstaande foto is genomen toen Tanjung nog in het opvangcentrum in Sintang zat.

Lees meer

Steeds actiever

Tanjung kon altijd goed opschieten met Mamat, Joy en Beno toen deze drie nog in Sintang zaten. Nu lijkt Penai haar beste huisgenoot. Pas geleden hebben Tanjung en Penai gezelschap gekregen van Bembi. Meestal zitten deze orang-oetans met z’n drieën in één socialisatieverblijf. Er wordt door de verzorgers wel geprobeerd om ze bij andere orang-oetans te plaatsen, maar dat levert veel spanning op. Tanjung, Penai en Bembi worden door de andere vaak gepest of zijn bang voor hen. Tanjung slaagt er nog niet in om iets te maken wat op een nest lijkt. Ze is echter wel heel blij als ze bladertakken krijgt aangeboden en ze speelt er enthousiast mee. De laatste tijd lijkt ze echter steeds meer Penai te imiteren. Penai verzamelt namelijk wel takken om ze vervolgens tot een nest te schikken. Toen ze net het SOC werd binnengebracht deed ze eigenlijk niet veel, maar nu is ze altijd actief en heel speels. Tanjung heeft zich wat dat betreft heel goed ontwikkeld. In het begin begreep ze ook niet zo goed wat ze met het verrijkingsmateriaal moest doen, maar het afgelopen jaar is ze heel handig geworden in het bemachtigen van het voedsel dat in het materiaal verstopt zit.

Lees meer

Door de bladeren het nest niet meer zien

Tanjung ontvangt altijd met enthousiasme de takken met bladeren die de verzorgers als nestmateriaal uitdelen. Wild begint ze er mee te spelen. Het zelf nesten maken blijft nog even uit. Maar aan nesten uit elkaar trekken beleeft Tanjung veel plezier. Maar wat graag haalt ze dat kunstje uit bij Penai. Ze kan ook eindeloos bezig zijn met het helemaal oppeuzelen van een mierennest. Tanjung is in ieder geval een lekkere actieve speler.

Lees meer

Girl power

De staf had als verrijkingsmateriaal voor de orang-oetans bamboestengels met iets lekkers gevuld. Tanjung was zo enthousiast om de verrassing uit haar stengel te krijgen, dat ze hem hard op de grond ramde. Zo hard dat ze het cement ermee kapot sloeg. De volgende keer toch maar beter een flesje in plaats van een stuk bamboe geven.

Lees meer

Sloom

Tanjung had begin mei nogal last van diarree. Ze was daardoor ook wat slomer dan anders. Meestal is Tanjung namelijk erg actief. Ze zit eigenlijk nooit stil, behalve als het regent. Hoewel Tanjung nog niet begrijpt hoe ze een nest moet bouwen, slaapt ze bijna altijd op het platform bovenin haar verblijf. Bovendien is ze ook erg nieuwsgierig, en dat is goed voor haar ontwikkeling.

Lees meer

Slimme meid

Tanjung speelt zeer actief met het spelmateriaal in haar verblijf. Ook is ze heel vindingrijk met het verrijkingsmateriaal dat haar wordt aangeboden: ze heeft het eten dat in het materiaal zit verstopt snel eruit gepeuterd. Ze slaapt echter nog op de vloer en niet op het platform bovenin het verblijf. Dat zou wel moeten, want orang-oetans slapen van nature boven de grond. Haar eetlust is goed. Ze is gek op kousenband; bananen vindt ze minder lekker.

Lees meer

Eet en drinkt goed

Tanjung is sterk ondervoed het SOC binnengebracht. Ze is erg mager, maar ze drinkt en eet gelukkig goed. Ze speelt bovendien actief met het verrijkingsmateriaal. Naar omstandigheden gaat het dus goed met Tanjung!

Lees meer