NL | EN | DE
  • Matuari

Matuari

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.

Bamboehaartjes

Als Matuari jonge bamboescheuten krijgt, dan stopt hij het gelijk in zijn mond. Op bamboe zitten echter kleine, irriterende haartjes die er eigenlijk afgehaald moeten worden. Zodra hij de haartjes in zijn mond voelt, spuugt hij de bamboe weer uit. Inmiddels zien we dat hij van zijn ervaringen heeft geleerd; hij wast de scheuten eerst stevig met water voordat hij begint te eten.

Lees meer

Goed geheugen

Matuari probeerde een keer zijn kracht op Willie te testen in een speels worstelspel toen Willie in het verblijf was. Sindsdien gaat hij altijd direct naar de verste uithoek van het verblijf wanneer Willie langs komt. Orang-oetans hebben een geweldig goed geheugen!

Lees meer

Voor al uw sloopwerkzaamheden

Matuari is meestal erg actief en vindt het leuk om alles wat hij in handen krijgt kapot te maken. Het openen van verrijkingsmateriaal met voedsel is dan ook geen enkel probleem voor Matuari. Hij krijgt het ook voor elkaar om bouten los te draaien en zo nog meer te slopen. Je zou verwachten dat zo’n handige orang-oetan dan ook wel een mooi nest kan maken, maar daar is hij eigenlijk niet zo goed in. En zelfs als hij een nest gemaakt heeft, trekt hij het ook graag weer uit elkaar als hij zich verveelt. Misschien dat hij komend jaar wat beter wordt in het bouwen van een nest. Je zou van zo’n actieve orang-oetan misschien verwachten dat hij bij het klimmen een goed uithoudingsvermogen heeft, maar Juvi – en zelfs Jamilah – houden het veel langer vol. Toen Momo, Mamat en Jojo nog in Sintang zaten, kon Matuari goed samen met hen in één verblijf, hoewel Jojo altijd een beetje bang voor hem was. Nu zit hij meestal met Juvi in één verblijf, en soms met Jamilah en Bablu. Matuari heeft een gunstige invloed op Jamilah en Bablu. Hij weet de twee meiden, die uit zichzelf niet zo actief zijn, vaak in beweging te krijgen en ze te laten spelen.

Lees meer

In koelen bloede

Een kip dacht een graantje mee te kunnen pikken uit het verblijf van Matuari en Juvi. Niets was minder waar. Voordat de kip ook maar enigszins bij zijn graantje in de buurt was, greep Matuari hem al bij zijn lurven en draaide binnen een oogwenk het nekje van de arme kip om. Vervolgens werd ie alle kanten op gesmeten, waarna een armzalig hoopje kip overbleef. Jammer van het kipje. Al hielden de vissen van een van de orang-oetanverzorgers er een feestmaal aan over.

Lees meer

Sociale vaardigheden

De socialisatieverblijven zijn er om de orang-oetans sociale vaardigheden bij te brengen. Ook al leven ze in het wild meestal solitair, het zijn toch sociale dieren en sociale vaardigheden zijn belangrijk voor ze. Ze kunnen met goede sociale vaardigheden bijvoorbeeld makkelijker andere vaardigheden van elkaar leren tijdens het rehabilitatietraject. Het bewaken van het eigen territorium berust ook op sociale vaardigheden. En op een gegeven moment zullen de orang-oetans ook een partner proberen te strikken om zich voort te planten. Dan zijn wat soepele skills natuurlijk een must. Alhoewel, in de wereld van de orang-oetan gaat het er niet altijd zo romantisch aan toe. Mannetjes hebben twee manieren om hun vrouwtje te veroveren. De dominante mannetjes, degenen met de wangplaten, geven zogenaamde long calls, waardoor de vrouwen weten waar deze man te vinden is en actief naar hem op zoek gaan. Deze methode heet call-and-wait. De minder dominante mannetjes (zonder wangplaten) trekken rond op zoek naar vrouwtjes die ovuleren en dwingen haar dan vaak tot paren. Dit wordt sneak-and-rape genoemd. Het zijn dus eigenlijk twee tegenovergestelde manieren om voor nageslacht te zorgen. Voordat twee individuen bij elkaar worden gezet, wordt er eerst gekeken hoe ze op elkaar reageren als ze in de verblijven naast elkaar zitten. Door het hek kunnen ze interactie hebben en kan de dynamiek tussen de twee geobserveerd en geanalyseerd worden voordat ze bij elkaar worden gezet. Matuari werd dit keer bij Jamilah gezet om te kijken hoe zij bij elkaar passen. Ze waren heel veel aan het stoeien, maar zonder elkaar pijn te doen. Maar wanneer er eten in het spel is, kan Jamilah wel hier en daar een agressieve uitbrander aan Matuari geven. Even laten zien wie de baas is. Duidelijk Jamilah dus.

Lees meer

Ge(z)wellig bij Juvi

In de tweede week van april is Matuari met succes aan een gezwel op zijn linker wang geopereerd. De wond heelde echter niet zo goed, omdat door het gestoei met Jamilah de hechtingen steeds los gingen zitten. Matuari is daarom tijdelijk bij Juvi gezet. Matuari snapt nog niet zo goed hoe hij een nest moet maken. De takken en bladeren gebruikt hij vooral als speelgoed.

Lees meer

Speelgoed

Hoewel zijn maatje Jamilah het goede voorbeeld geeft, slaagt Matuari er niet in om een nest te bouwen van de bladertakken die de orang-oetans krijgen aangereikt. Dat is jammer, want de vaardigheid om een goed slaapnest te kunnen bouwen is heel belangrijk voor orang-oetans die in het wild leven. Matuari gebruikt de takken nu als speelgoed en sloopt daarvoor zelfs de nesten van Jamilah. Matuari heeft momenteel een voorkeur voor maïs en sinaasappels.

Lees meer

Onvriendelijk

Matuari is de laatste tijd nogal bozig: als de verzorgers hem naderen doet hij erg onvriendelijk. Hij lijkt nog niet helemaal te begrijpen dat hij van bladertakken ook een keer een nest moet kunnen bouwen. Hij gebruikt de takken nu vooral nog als speelgoed.

Lees meer