NL | EN | DE
  • Joy

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.

Babysitter

Joy lijkt over een opmerkelijk moederinstinct te beschikken. Toen Selly nog in het oefenbos in Tembak was, gedroeg Joy zich als een grote zus of moeder tegenover haar. Joy hield Selly goed in de gaten en nam haar zelfs bij de hand om van de ene boom naar de andere te klimmen. Haar moederlijke aard blijkt ook uit de zorg en liefde die zij toont aan de andere baby’s die nu in Tembak zitten. Pas geleden hielp ze bijvoorbeeld Iga, toen ze zag dat Iga er niet in slaagde om naar een andere boom over te steken. Bij een andere gelegenheid, toen verzorger Tri de baby’s even hun gang liet gaan in het oefenbos, nam Joy haar rol over. Ze paste op de baby’s totdat Tri weer terugkwam. Tri was blij verrast toen ze zag dat Joy samen met de baby’s aan het eten was.

Lees meer

Grote zus

Joy zat vroeger vastgebonden aan een ketting op een vuilnisplaats naast een klein weggetje naar het plaatsje Nanga Pinoh. Ze was hevig verbrand omdat ze in de open zon zat, zonder schaduw. De staf van het SOC is erg blij dat Joy zo goed is in het vinden van voedsel in het bos. Het is duidelijk dat ze nog herinneringen heeft aan vroeger toen ze nog bij haar moeder was. Zelfs de verzorgers leren nog regelmatig van Joy wat orang-oetans in het bos allemaal kunnen eten! Joy was erg geïnteresseerd in de kleine Selly toen zij nog in Tembak zat. Ze ging voorzichtig met Selly om en speelde graag samen met haar in het bos. Op een keer toen ze samen aan het klimmen waren, pakte Joy de hand van Selly om haar te helpen overklimmen naar de volgende boom. Eigenlijk was Joy een beetje Selly’s grote zus in het bos.

Lees meer

Buiten slapen

Nadat Joy op 24 september 2013 het SOC werd binnengebracht heeft ze lange tijd alleen gezeten, omdat ze vaak ziek was. De eerste dagen was het nog makkelijk om medicijnen in haar eten te verstoppen, maar na een paar dagen ging het eten haar vervelen en moesten de verzorgers andere manieren bedenken om de medicijnen ongemerkt toe te dienen. In het begin zat Joy vaak heen en weer te schommelen, omdat ze zich erg verveelde. Die gewoonte heeft ze heel lang gehad, en zelfs nu doet ze het nog wel eens. Ze was aanvankelijk ook een beetje bang voor de andere orang-oetans. Dat veranderde gelukkig na een tijdje. Met Jojo heeft ze het echter nooit echt goed kunnen vinden, omdat Jojo haar altijd probeert te grijpen. Joy is een uitstekende klimmer met een groot uithoudingsvermogen. Hoewel ze vaak lang in de bomen zit en er soms wel eens de nacht in doorbrengt, kan ze in de bomen nog geen goed nest bouwen. In het nachtverblijf lukt haar dat wel. Ze heeft één keer een nest in een boom gemaakt. Ze had daarvoor echter oude bladeren gebruikt en daardoor was het niet echt een goed nest. De meeste keren dat ze de nacht in een boom heeft doorgebracht, sliep ze gewoon op een sterke tak.

Lees meer

Nestelen

Joy heeft al een paar keer in het bos geslapen, maar van nesten maken komt het niet echt. Toch is ze in het verblijf vaak in de weer met bladeren. Om het instinct van Joy te triggeren, zijn de verzorgers kortgeleden zelf de boom in gegaan om haar de fijne kneepjes van het nesten bouwen te laten zien. Het echte fijne werk zal een orang-oetan niet van mensen leren, maar wie weet gaan ze hierdoor toch aan de slag. Verzorgers Anom en Bujang hoopten op interesse van Joy, maar die keek vol verbazing toe en ging vervolgens haar eigen weg. Daarop haalde Anom Joy naar de boom om zo samen naar Bujangs nestbouwkunde te kijken. Af en toe ruste Joy’s blik op Bujang. Niet echt geïnteresseerd. Of had ze stiekem toch heel goed door wat er gebeurde, maar wilde ze zich niet laten kennen? Toen Joy twee dagen later toevallig langs die zelfde boom kwam, leek het even alsof ze een kijkje nam bij het inmiddels twee dagen oude nest. Die middag wilde ze niet terug naar het slaapverblijf. Dat werd overnachten in het bos. En deze keer maakte Joy iets dat op een nest leek. Weliswaar met oude in plaats van verse bladeren, maar toch een goede stap vooruit!

Lees meer

Eten in het donker

Joy heeft de afgelopen weken al een paar nachten in het bos geslapen. Ze bouwt alleen nog geen nest in het bos. Het lijkt er zelfs op dat ze ook niet echt slaapt, maar de hele nacht aan het eten is in de top van de boom. Hoe ze zich kan voortbewegen en haar eten vindt in het donker is nog een raadsel. Misschien dat ze door de maan de silhouetten van de vruchten kan herkennen en zo ook de takken een beetje kan onderscheiden. ‘s Ochtends komt ze uitgeput naar beneden en wil ze weer terug het verblijf in waar ze gelijk diep in slaap valt.

Lees meer

Acrobaat

Joy behoort ook tot de eerste groep die is overgeplaatst naar Tembak. Het kleine, magere meisje blijkt een ware acrobaat. Alsof ze nooit anders heeft gedaan, verplaatst ze zich met het grootste gemak van boom naar boom en eet ze wat ze onderweg tegenkomt: bladeren, termieten, miereneieren. Ze is ook heel erg handig in het openbreken van kokosnoten.  

Lees meer

Natuurtalent

Joy zit nu in quarantaine. Omdat ze alleen zit, krijgt ze elke dag verrijkingsmateriaal, zodat ze zich niet te snel gaat vervelen. Haar instinct is goed ontwikkelt. Ze krijgt het voedsel dat in het verrijkingsmateriaal verstopt zit (honing in houten stammetjes, lekkere dingen in bamboestengels en kokosnoten, enzovoort) er makkelijk uit. Ook maakt ze ‘s avonds een matje van bladeren waarop ze gaat slapen. Het is nog niet echt een nest, maar ze is op de goede weg.

Lees meer

Wildebras

Het goed gaat goed met Joy. Ze speelt goed. Ze heeft echter wel de neiging om dingen kapot te maken. De slingertouwen hebben veel te verduren.

Lees meer