NL | EN | DE
  • Iga

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.

Ontstoken keelzak

Afgelopen december is Iga, samen met Oscar en Viko overgeplaatst naar het oefenbos in Tembak. Ze voelde zich gelijk al helemaal thuis, maar na een tijdje kreeg ze last van een ontsteking in haar keelzak waar ze aan geopereerd moest worden. Omdat de kliniek in Sintang beter is uitgerust voor operaties dan de kliniek in Tembak, moest Iga even terug naar Sintang. Inmiddels is ze weer – gezond en wel – terug in Tembak.

Lees meer

Bijen

Orang-oetans moeten weten dat sommige dingen in het bos gevaarlijk of onprettig zijn. Sommige mieren kunnen bijvoorbeeld bijten, maar andere doen weer geen vlieg kwaad. Ook bijen kunnen vervelend steken. De ene orang-oetan is bang voor bijen, de andere niet. Sommigen moeten eerst tegen bijen aanlopen voor ze begrijpen dat een bij kan steken. En dat is niet altijd even prettig. Zo rolde Joy een keer uit de bomen met allemaal bijensteken op haar gezicht. Jojo had eenzelfde ervaring. Toen ze daarna nogmaals op een bijennest stuitte, dacht ze twee keer na voor ze erop af ging. Met een stok mepte ze op het nest. Vervolgens bleek het iets anders te zijn… Ook Iga sloeg laatst met een stok op een bijennest om zo de bijen te verjagen. Dat heeft niets met boosheid te maken, maar zonder bijen kunnen orang-oetans ongestoord van de honing genieten zonder angst gebeten te worden.

Lees meer

de kunst afkijken

Toen Iga het SOC werd binnengebracht, was ze pas negen maanden. Ze is nu net als Ribang ongeveer twee en een half jaar. Haar favoriete plek is de hangmat die uit een oude autoband is gesneden. Ze houdt er ook van om in de grote ton te slingeren en om op het bamboe klimrek te spelen. Tijdens het buitenspelen is Iga verreweg het actiefst. Zij is gewoonlijk degene die het hoogste en het langste klimt. Als ze samen met Terra is, dan blijft ze vaak wat lager omdat Terra het niet zo prettig vindt om zo hoog te klimmen. Ze is ook niet zo vlug. Als Jessy een nest maakt, dan blijft Iga daar soms naar kijken, zoals ook wilde orang-oetans van die leeftijd bij hun moeder zouden doen. Eerst kijken ze goed en later zullen ze haar helpen. Iga heeft zelfs wel eens in een nest gezeten dat Jessy had gemaakt. Iga lijkt er wel iets van op te steken. Als het bijna bedtijd is, verzamelt Iga zelf al nestmateriaal, legt dat in de slaapmanden en gaat er dan op slapen.

Lees meer

Steeds klimvaardiger

Iga is al echt een goede klimmer. In een boom (verticaal) naar boven klimmen en in diezelfde boom blijven spelen, is al een kunst op zich. Maar nu begint Iga zelfs ook vanaf de ene boomtop (horizontaal) naar de andere over te klimmen. Dat betekent dat ze de sterkte van de takken steeds beter kan inschatten.

Lees meer

Zelfstandig fourageren

Iga is heel actief. Tijdens het buiten spelen klimt ze zo hoog mogelijk in de bomen. Ze probeert zelfs al jonge blaadjes en termieten te eten die ze in de bomen vindt. Haar voorkeur gaat echter uit naar papaja, banaan en komkommer, hoewel ze bladgroenten ook wel lekker vindt.

Lees meer

Fijnproever

Iga is een ware acrobaat. Ze kan verrassend goed klimmen en ze blijft vaak lang bovenin een boom zitten. Soms heeft ze echter meer zin om in de armen van een verzorgen te hangen. Iga heeft een goede eetlust, maar in tegenstelling tot haar vriendjes Terra, Bembi en Ribang is ze niet heel gulzig. Ze kauwt haar eten zorgvuldig en wekt de indruk dat ze er erg van geniet. Ze is vooral gek op banaan, papaya en komkommer.

Lees meer

Top van de boom

Iga houdt erg van spelen en dan met name van boomklimmen. Ze is een natuurtalent: ze klimt zelfs in de dikste bomen helemaal naar boven. Iga begint inmiddels bladertakken te verzamelen die door de verzorgers worden aangereikt. Dat is een teken dat haar natuurlijke gedrag goed ontwikkelt.

Lees meer