NL | EN | DE
  • Gagas

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.

Leader of the gang

Van de drie baby’s die in december naar Tembak zijn overgeplaatst is Gagas de leider. Hoewel hij heeft laten zien dat hij best een goede klimmer is, speelt hij in het bos vaak liever op de grond. Hij gooit zich dan zelf op de dikke, zachte laag bladeren. Gagas lijkt langzaamaan belangstelling te krijgen in het bouwen van nesten. Toen hij en de andere baby’s pas geleden aan het einde van de dag bladertakken kregen aangereikt, begon hij ze met grote concentratie in een autoband te schikken. Hij was zo serieus bezig, dat hij niet eens moeilijk deed toen Terra een paar van zijn takken wegpakte. Hij zocht rustig een paar nieuwe takken en ging verder waar hij gebleven was.

Lees meer

Buah bengkowang

Het is belangrijk dat orang-oetans leren om genoeg verschillende soorten eten lekker te vinden voordat ze worden vrij gelaten in het wild. Hoe groter de variëteit, hoe meer opties orang-oetans in het bos hebben en hoe groter de kans dat ze ook in tijden van schaarste genoeg eten vinden. Gagas vindt nog onvoldoende groenten en vruchten lekker. Al staat één vrucht met stip op nummer één: de ‘buah benggkowang’, een knolsoort. Wanneer hij deze ziet, laat hij direct al het andere eten uit zijn handen vallen.

Lees meer

De boom in 2

Gagas zit sinds 21 januari 2014 in het SOC en is ongeveer drie jaar oud. Het is een energiek kereltje dat altijd ergens mee bezig is. Maar dit gebeurt meestal op de grond. Hij klimt meestal niet zo hoog, ook niet als hij tijdens het buiten spelen de bomen in mag. Hij gebruikt bij het klimmen vooral kleine, buigzame takken die makkelijk breken, waardoor Gagas regelmatig uit een boom valt. Voor Gagas is dit een spelletje, maar voor een wilde orang-oetan is deze gekkigheid gevaarlijk. Als hij op de grond valt, kan hij namelijk gebeten worden door slangen of andere dieren. Om Gagas beter te laten klimmen spelen de baby’s in wisselende samenstelling buiten om zo te onderzoeken wie Gagas’ klimgedrag kan stimuleren. Het blijkt dat vooral Bembi en Iga in staat zijn om Gagas beter te laten klimmen. Terra en Ribang hebben veel minder invloed op Gagas’ klimgedrag. Soms wordt er aan de onderzijde van de platforms in het babyverblijf iets lekkers gesmeerd. Omdat ze daar vanaf de grond niet bij kunnen komen, worden de orang-oetans gestimuleerd om verschillende klimmethoden te gebruiken. Gagas heeft een slimme manier gevonden om erbij te komen. Hij pakt een band, zet hem rechtop en gaat er bovenop staan, terwijl hij zich aan de rand van het platform vasthoudt om zijn evenwicht te bewaren.

Lees meer

De boom in

Wanneer de babies op de oefenspeelgrond bezig zijn, zie je Gagas meestal nog niet echt de bomen in gaan. Hij is een enthousiaste speler maar houdt het toch nog even liever laag bij de grond. Dat is wat jammer voor zijn goede maatje Ribang, die dan ook niet meer wil klimmen. Om die reden gaan de babies nu vaak in verschillende groepjes naar de speelgrond. Zonder Gagas klimt Ribang ineens helemaal niet slecht. En wanneer Gagas samen met Bembi is, lijkt hij van haar te leren. Hij wil haar graag volgen en klimt dan ook de boom in. Wordt het hem te hoog, dan krabbelt ie terug. Maar zo hebben de verzorgers toch een manier gevonden om iedere orang-oetan op zijn eigen manier te stimuleren.

Lees meer

Lekker knuffelen

Echt fanatiek boomklimmen doen Gagas en Ribang nog niet. Gagas speelt wel graag in de touwen die buiten tussen de bomen zijn opgehangen. Ribang speelt liever op de grond. Hij klimt vaak wel even een stukje omhoog, maar komt dan weer naar beneden. Gagas en Ribang zijn onafscheidelijk: de twee jongens zitten onophoudelijk met elkaar te stoeien of elkaar te knuffelen.

Lees meer

Schreeuwlelijk

Gagas klimt wel in de bomen tijdens het buiten spelen, maar hij houdt het nooit lang uit. Hij vindt het leuker om op de grond te spelen. Net als Bembi harkt hij ’s avonds bladeren op een hoop die hij als matras gebruikt. Hij gebruikt een oude handdoek als deken. Gagas slaapt erg licht. Als hij ’s nachts licht ziet, of als hij mensen hoort, schreeuwt hij iedereen wakker.

Lees meer

Liever een tukje in het gras

Gagas speelt actief met zijn vriendjes Terra, Bembi en Iga in de bomen, maar als hij moe is, klimt hij naar beneden en blijft daar. Soms doet hij dan een tukje op het gras. Gagas is ook de enige van de peutergroep die op de grond slaapt. De andere drie slapen dicht tegen elkaar aan bovenin het verblijf. Hij heeft een voorkeur voor bananen en papaja’s . Zure vruchten en groente vindt hij minder lekker.

Lees meer