NL | EN | DE
  • Beno

Opvang

(huidige locatie)
Het Sintang Orangutan Center (SOC) vangt orang-oetans op die als huisdier of handelswaar gevangen hebben gezeten. Vaak zijn de orang-oetans getraumatiseerd omdat ze al heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en omdat hun moeder voor hun ogen is gedood. Bij het SOC krijgen ze liefdevolle, professionele verzorging en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Zo worden ze uitgedaagd om verschillende soorten voedsel te proeven en te eten, nesten te bouwen en problemen op te lossen. Daarnaast kunnen ze hun klimvaardigheden verbeteren en komen ze volop in contact met andere orang-oetans. Het doel is om ze uiteindelijk uit te zetten in hun natuurlijke omgeving: het oerwoud.

Oefenbos

Tembak Lestari is een stuk tropisch woud in de binnenlanden van West-Kalimantan. Het gebied is ingericht als oefenbos voor de orang-oetans die in het SOC voldoende zijn hersteld. Onder begeleiding van de lokale staf leren de orang-oetans stap voor stap zelfstandig te leven in hun natuurlijke omgeving. Zo leren ze in het oefenbos zelf voedsel te verzamelen, nesten te bouwen in een echt bos en beter te klimmen.

Uitzetting

Als de orang-oetans in het oefenbos hebben laten zien dat zij zelfstandig kunnen overleven in het wild en alle nodige vaardigheden voldoende bezitten, dan kunnen ze worden uitgezet in beschermde bosgebieden. Hier worden ze in het begin nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid hun bestaan kunnen voortzetten. Eén van die gebieden is het Saranbos ten westen van Tembak. Omliggende dorpen werken samen om dit bos te behouden en te beschermen.

Terug naar Sintang

Beno zat al sinds april 2014 in het oefenbos in Tembak, maar hij had het daar niet erg naar zijn zin. Zijn zelfvertrouwen was zo laag dat hij zich zelfs door de baby’s liet domineren. Ook zijn klimvaardigheid ging niet vooruit. Beno is één van de vriendelijkste orang-oetans en hij verdient daarom een prettige en veilige plek waar hij zich op zijn gemak voelt. Hij is daarom teruggebracht naar het SOC waar hij zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen en waar hij bij orang-oetans is die beter bij zijn karakter passen. Hij heeft al een paar keer een verblijf met Benazir of Agung gedeeld en hij begint nu ook actief met hen te spelen. Ook is hij beter in staat om voor zichzelf op te komen als er voedsel wordt gebracht. Voorheen deed hij niet eens moeite om te voorkomen dat andere orang-oetans zijn eten stalen, maar nu verdedigt hij zichzelf en beschermt hij zijn eten.

Lees meer

Schokkende ervaring

Nadat hek rondom het oefenbos klaar was, was Beno de tweede orang-oetan die in het bos werd toegelaten. Natuurlijk is alles dat nieuw is, reuze interessant en moet direct onderzocht worden. Dus probeerde Beno enkele keren het hek aan te raken. Geen prettige ervaring… Dus besloot hij daarna uit de buurt te blijven. Beno begrijpt nu dat hij rustig in het bos kan spelen, zolang hij maar op afstand van het hek blijft.

Lees meer

Horizontaal klimmen

Beno is een zachtaardig en erg vriendelijk mannetje van een jaar of zes. Hij is erg makkelijk in de omgang. Zijn zachte karakter zit hem echter ook in de weg. Hij is bijvoorbeeld nogal bang voor Momo en Jojo. Als hij de dominante Momo in het oog krijgt, dan gaat ie er gelijk vandoor. Daarnaast laat hij zelfs door de kleine Joy zijn eten stelen. Hij staat erbij en kijkt ernaar. Zijn klimvaardigheid is nog niet zo goed, maar hij gaat wel vooruit. Aanvankelijk klom hij slechts een klein stukje omhoog, bleef dan een poosje zitten, kwam weer naar beneden en liep vervolgens naar de volgende boom om hetzelfde te doen. Hij wordt nu wat avontuurlijker, maar horizontaal klimmen (van boom naar boom) lukt nog niet zo goed, terwijl hij dat als orang-oetan wel zou moeten kunnen. Om het hem makkelijker te maken zijn er touwen tussen de bomen gespannen. Dankzij deze touwen is Beno nu ook actiever dan eerst. Ook zelfstandig voedsel vinden gaat hem nog niet zo goed af, hoewel hij de afgelopen tijd wel wat bladeren begint te eten. Ook zijn nestbouwvaardigheid verbetert langzaam. Aanvankelijk deed hij niets met het nestmateriaal dat de verzorgers in het nachtverblijf legden, maar nu harkt hij al wat bij elkaar om er op te slapen. Beno heeft dus nog veel te leren, maar hij gaat vooruit. Hopelijk leert hij ook eerst zijn banaan te pellen voordat hij hem opeet.

Lees meer

Paniek om een mier

Beno klimt steeds vaker de bomen in. Meestal nog met behulp van touwen. De verzorgers helpen hem door zelf met eten de boom in te klimmen, waarna Beno hen volgt. Alleen vindt Beno het nog lastig om, als hij halverwege een boom is (horizontaal) naar een volgende boom te klimmen. Je ziet hem vaak omhoog klimmen, wachten, rondscharrelen en weer via dezelfde boom naar beneden gaan. Maar ja, voor de verzorgers is het net een beetje veel gevraagd om het overklimmen naar een andere boom zelf voor te doen. Laatst was Beno al heel wat meters omhoog geklommen. Opeens klonk er paniek en liet hij zich in razend tempo langs de stam naar beneden glijden. Dat zag er bepaald niet orang-oetanerig uit. Arme Beno was erg geschrokken en rende, eenmaal op de grond, zo snel mogelijk naar verzorger Anom. Hij zocht duidelijk hulp: er bleken allemaal mieren op hem te zijn geklommen! En die kon hij niet ontvluchten omdat hij niet naar een andere boom kon overklimmen. Gelukkig wist Anom alle vervelende mieren uit zijn haren te vissen.

Lees meer

Klimgedrag stimuleren

Mamat en Beno zijn nog niet zulke fanatieke klimmers. Nu is de overweging: gaan we ze helpen of hebben ze misschien gewoon tijd nodig om het vertrouwen in de bomen terug te winnen? Mamat is de eerste keer gevallen toen hij in het oefenbos mocht klimmen. Gelukkig had hij niks, maar hij was wel erg geschrokken en zijn vertrouwen in de takken is sindsdien geschaad. Zijn ze bang of niet sterk genoeg meer? Of weten ze gewoon niet zo goed meer hoe het moet? Hoe kunnen ze gestimuleerd worden om meer te oefenen met klimmen? Of hoe kunnen we ze helpen het vertrouwen en het plezier in klimmen weer terug te krijgen? Of om sterker te worden? En hoe leren we ze inschatten of een tak sterk genoeg is of niet? Allemaal vragen waar de verzorgers en dierenarts in Tembak een antwoord op proberen te krijgen. Er zijn nu in ieder geval wat touwen in de bomen gehangen om Beno en Mamat een plek te geven waar ze veilig kunnen klimmen en om op die manier de stap naar de takken en bomen kleiner te maken.

Lees meer

Omhoog lukt wel…

Beno is inmiddels in het oefenbos in Tembak. Net als in het opvangcentrum zoekt Beno het liever hogerop en klimt hij graag een boom in om daar vervolgens langdurig op een tak te blijven zitten. Beno weet alleen niet zo goed hoe hij weer uit de boom moet komen, dus ’s avonds moet hij nog wel eens door een verzorger naar beneden worden gehaald. Beno is een beetje op zichzelf. Misschien dat hij in Tembak meer zelfvertrouwen krijgt.

Lees meer

De kunst afkijken

Beno zit meestal bovenin zijn verblijf en komt zelfs niet naar beneden als hij eten krijgt. Daarom krijgt hij nu zijn voedsel binnen handbereik aangeboden. Het instinct van Beno is minder goed ontwikkeld dat dat van zijn leeftijdgenoten in het SOC. Als hij voedsel via verrijkingsmateriaal krijgt aangeboden (bijvoorbeeld iets lekkers in een bamboestengel) dan weet hij niet goed wat hij er mee moet doen. Gelukkig deelt Beno zijn verblijf met Juvi. Haar instinct is wel goed ontwikkeld en ze kunnen goed met elkaar opschieten. Ze zijn soms uren aan het geiten. Wellicht dat Beno wat opsteekt van Juvi.

Lees meer

Leren klimmen

Beno heeft inmiddels door dat een banaan lekkerder smaakt als je hem pelt. Beno moet zijn draai nog een beetje vinden en is nog niet zo actief. Boomklimmen kan hij ook niet zo goed. Hij kan nog niet goed inschatten welke takken zijn gewicht kunnen dragen.

Lees meer